Briefingul parlamentar organizat de UIP cu ocazia sesiunii anuale 2019 a Adunării Mondiale a Sănătății (Geneva, 23 mai 2019 )
În perioada 20-23 mai a.c., dl senatorLászló Attila, membru al GRUI, președintele Comisiei pentru sănătate publică din Senat, a participat, în calitate de membru al delegației naţionale a României, la cea de-a 72-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătăţii de la Geneva. precum şi la evenimentul parlamentar organizat de UIP și OMS în marja Adunării, în ziua de 23 mai.
Adunarea Mondială a Sănătății reprezintă principala structură decidentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care se întrunește în luna mai a fiecărui an cu scopul de a examina activitatea OMS şi de a stabili obiectivele, politicile şi programul de acțiuni al Organizaţiei.
Lucrările Adunării s-au desfăşurat în plen şi în două comisii principale, în cadrul cărora au fost examinate subiecte precum: urgențele de sănătate publică; sănătate, mediu și schimbări climatice; accesul la medicamente și vaccinuri; gripa pandemică; sănătatea refugiaților și a migranților; resursele umane în sănătate; strategia globală pentru sănătatea femeilor, copiilor și adolescenților; siguranța pacientului; progrese în utilizarea rațională a medicamentelor; consolidarea sistemului de reglementare pentru produsele medicale; implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare durabilă.
Briefingul parlamentar cu tema De la angajament la acțiune: rolul parlamentarilor în realizarea acoperirii universale cu servicii de sănătate până în anul 2030, a oferit participanților posibilitatea unui schimb de opinii în pregătirea rezoluției pe aceeași temă, care urmează să fie adoptată la următoarea sesiune a UIP, din toamna acestui an.
În intervenția sa din deschiderea dezbaterilor, directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat că parlamentele reprezintă „principalul motor pentru realizarea acoperirii universale cu servicii de sănătate”, subliniind că viitoarea rezoluție a UIP va avea o semnificație majoră în contextul eforturilor pentru realizarea dreptului la sănătate.
În cadrul briefingului, moderat de directorul general adjunct al OMS Zsuzsanna Jakab, au avut prezentări introductive cei trei co-raportori ai rezoluției UIP – dr. Habibe Millat (Bangladesh), Christian Lohr (Elveția), Mariana Carvalho (Brazilia), precum și: dr. Ifereimi Waqainabete, ministrul pentru Sănătate și Servicii Medicale din Republica Fiji; Oxana Domenti, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Națiunile Unite; dr. Alouini Souhail, președintele Comisiei pentru sănătate și afaceri sociale a parlamentului tunisian, președintele Rețelei parlamentare regionale a OMS pentru sănătate și bunăstare în Estul Mediteranei; Kareen Jabre, director de programe în secretariatul UIP.
Participanții: au trecut în revistă activităţile UIP din domeniul sănătăţii şi rezultatele colaborării cu OMS; au identificat bune practici și modalităţi de cooperare cu omologi din alte ţări şi cu ceilalți actori relevanţi din sectorul sănătăţii, naţionali şi internaţionali; au subliniat importanța furnizării unor servicii medicale care să aibă în centrul lor oamenii; au arătat că acoperirea universală cu servicii de sănătate este strâns legată de nevoile populațiilor vulnerabile și ale categoriilor marginalizate; au identificat principalele recomandări de acțiuni parlamentare care trebuie incluse în viitoarea rezoluție UIP, dar și modalitățile prin care angajamentele internaționale în materie pot fi transpuse în acțiuni concrete, la nivel național și regional.
La finalul întâlnirii, secretarul general al UIP Martin Chungong a concluzionat că: „Parlamentele trebuie să-și exercite prerogativele cu care au fost investite pentru a asigura un cadru legislativ adecvat, pentru a pune în aplicare bugetele de sănătate și pentru a responsabiliza guvernele în vederea asigurării unor servicii de sănătate mai eficiente în întreaga lume. Democrația și parlamentele puternice contribuie la o viață mai sănătoasă și mai bună pentru toți.”