Buletin informativ GRUI

 Din delegația condusă de senatorul Thierry Meignen, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu România din Senatul Republicii Franceze, au făcut parte senatorii Patrice Joly, viceprețedintele Grupului, Marie-Pierre Richer, secretarul Grupului și  Emilienne Poumirol, membru al Grupului.

Delegația senatorială franceză a fost primită de Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Senatului, și a avut o întrevedere cu senatorul Titus Corlățean, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Franța, și cu membri ai Grupului.

La nivelul executivului, oaspeții s-au întâlnit cu Daniela Gîtman, secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe, și cu prof.univ.dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Oficialii români și francezi au evidențiat relațiile tradiționale deosebite dintre cele două țări, marcate de împlinirea, în 2023, a 15 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic și, în 2025, a 145 de ani de relații diplomatice bilaterale. 

Pe agenda de discuții au figurat aspecte referitoare la: aderarea României la Spațiul Schengen și la OCDE; cooperarea dintre cele două state atât în plan bilateral, cât și la nivelul UE, NATO și al Francofoniei; susținerea Republicii Moldova în procesul de aderare la UE.

Programul a mai inclus vizite la Cluj-Napoca, oraș înfrățit cu Dijon și Nantes, unde oficialii francezi au avut discuții cu Dan Ștefan Tarcea, viceprimarul orașului, și cu membri ai conducerii Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, precum și la Negrești-Oaș, Satu Mare, unde s-au întâlnit cu Aurelia Fedorca, primarul localității.