Buletin informativ GRUI

Din delegația condusă de deputatul Ștefan Mușoiu, președintele Grupului, au făcut parte deputații Christine Thellmann, membră a Grupului, și Ben-Oni Ardelean, membru al Comisiei pentru politică externă.

La nivel parlamentar, programul a inclus convorbiri cu Rachmat Gobel, vicepreședintele Camerei Reprezentanților, și dr H. Sukamta, vicepreședintele Comitetului pentru cooperare interparlamentară din Camera Reprezentanților. Interlocutorii au discutat despre cooperarea politică și sectorială dintre România și Indonezia, evidențiind importanța colaborării și vizitelor la nivel parlamentar și necesitatea creșterii schimburilor economice. Delegația română a informat cu privire la aderarea României la spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene, subliniind relevanța strategică a portului Constanța, inclusiv pentru exportatorii și importatorii indonezieni.

În cadrul întrevederii cu dr. Kao Kim Hourn, secretarul general al Asociației Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), oaspeții și-au exprimat dorința de consolidare a cooperării dintre România și ASEAN în domeniile economic și al educației. Au fost abordate și aspecte referitoare la cooperarea dintre ASEAN și Uniunea Europeană și evoluțiile politice și de securitate din Asia de Sud-Est și Europa.

Programul vizitei a inclus o întrevedere la Camera de Comerț și Industrie a Indoneziei, prilej cu care s-a discutat despre oportunitățile de afaceri din cele două țări, inclusiv în contextul rolului strategic al portului Constanța după aderarea României la Schengen cu granițele maritime. Totodată, în cadrul întâlnirii cu Sang Made Mahendra Jaya, guvernatorul provinciei Bali, și al discuțiilor organizate la Camera de Comerț și Industrie din Bali, au fost analizate posibilitățile de cooperare între această provincie și diverse județe ale României, în domenii precum cel administrativ, turistic, economic, cultural sau academic.