Buletin informativ GRUI

Cea de-a 68-a sesiune a Comisiei ONU pentru Statutul Femeilor (CSF), cu tema Accelerarea realizării egalității de gen și a emancipării femeilor și fetelor prin combaterea sărăciei, consolidarea instituțiilor și finanțarea din perspectiva egalității de gen, a avut loc la New York, în perioada 11-22 martie 2024. În cadrul dimensiunii parlamentare, UIP a organizat, în intervalul 11-14 martie, reuniunea sa parlamentară anuală şi mai multe evenimente asociate.

Din partea GRUI au participat deputatele Laura-Cătălina Vicol-Ciorbă și Oana Murariu.

Tema reuniunii parlamentare, organizată în ziua de 12 martie, în colaborare cu Divizia ONU pentru Egalitate de Gen şi Consolidarea Statutului Femeii (UN WOMEN), s-a intitulat Parlamentele în sprijinul femeilor și fetelor din mediul rural

Programul a inclus două sesiuni de dezbateri privind Prioritizarea reducerii sărăciei în scopul realizării egalității de gen, respectiv, Instituții sensibile la dimensiunea de gen, angajate să întrerupă lanțul sărăciei, precum și segmentul special tema Bugetarea sensibilă la dimensiunea de gen: un instrument pentru reducerea sărăciei.

În deschidere au luat cuvântul Tulia Ackson, președinta UIP și Sarah Hendriks, director executiv adjunct al UN WOMEN.

În cadrul dezbaterilor, care au fost moderate de Véronique Riotton, membră a Biroului Forumului Femeilor Parlamentare al UIP, membră a Parlamentului din Franța, participanții au discutat despre rolul legislativelor în promovarea emancipării femeilor și fetelor din mediul rural. S-a pus accent pe modul în care pot fi adaptate legislația și politicile pentru a răspunde nevoilor femeilor și fetelor care trăiesc în sărăcie și au fost prezentate exemple de bune practici privind anularea legilor discriminatorii și combaterea inegalităților de gen care conduc la sărăcie.

Concluziile reuniunii UIP au fost transmise Comisiei ONU pentru Statutul Femeilor, cu titlu de contribuție parlamentară la lucrările celei de-a 68-a sesiuni.

În marja sesiunii CSF, UIP a organizat, în zilele de 13 și14 martie, alte două evenimente destinate parlamentarilor, pe temele Participare egală și leadership pentru o lume mai pașnică și Rolul femeilor și tinerilor în consolidarea democrației.