Audierile Parlamentare la Națiunile Unite (New York, 8-9 februarie 2024)
Ediția 2024 a Audierilor a avut tema Să punem capăt conflictelor: direcții de acțiune pentru un viitor pașnic.
La eveniment au participat delegații parlamentare din peste 70 de țări, oficiali ai Națiunilor Unite, membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic. Parlamentul Românei a fost reprezentat de: senatoarea Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a GRUI; deputații Mara-Daniela Calista și Adrian-Miroslav Merka, secretari ai Biroului Executiv al GRUI; senatorul Ion Marcel Vela, membru al Comitetului Director al GRUI; deputații Ciprian-Constantin Șerban și Ștefan-Ovidiu Popa, membri ai GRUI.
Pe parcursul reuniunii, au fost abordate subiecte referitoare la: consolidarea ordinii internaționale bazată pe reguli; reformarea sistemului multilateral; implicarea femeilor și tinerilor în prevenirea și soluționarea conflictelor; relația de cauzalitate dintre schimbările climatice și conflicte; contracararea impactului negativ asupra păcii pe care îl pot avea tehnologiile emergente. În deschidere, s-au adresat participanților președintele Adunării Generale a Națiunilor Unite, Dennis Francis (Trinidad și Tobago), și președinta UIP, Tulia Ackson (Tanzania).
Programul a inclus și sesiunea specială Diplomația parlamentară în sprijinul păcii: bune practici și provocări comune, în cadrul căreia au fost prezentate exemple concrete din activitatea UIP.
Senatoarea Silvia-Monica Dinică a subliniat, în intervenția sa, că, în absența unui sistem eficient de guvernare globală bazat pe statul de drept, nu putem avea pace și securitate. „România susține Carta ONU, valorile și principiile acesteia, ordinea internațională bazată pe reguli și multilateralismul eficient și incluziv, și va continua să-și asume un rol activ în promovarea drepturilor omului, care reprezintă fundamentul unei păci durabile”. Reprezentanta Senatului a evidențiat contribuția esențială a parlamentelor la prevenirea conflictelor, rolul și responsabilitatea ce le revin în combaterea inegalităților și inechităților din societate, în transpunerea Obiectivelor Dezvoltării Durabile în realități naționale, în implicarea cetățenilor în procesele decizionale și în facilitarea, inclusiv prin intermediul diplomației parlamentare, a dialogului și cooperării între state. În același context, a atras atenția asupra implicațiilor noilor tehnologii în domeniul păcii și securității și a pledat pentru consolidarea legăturilor dintre parlamentari și comunitatea științifică, arătând că parlamentele trebuie să aibă capacitatea de a anticipa impactul dezvoltărilor tehnologice, și nu doar de a reacționa la acestea.
În marja Audierilor, membrii delegației GRUI au avut convorbiri cu Alyn Ware, coordonator global al rețelei Parlamentari pentru neproliferare și dezarmare nucleară (PNND), în pregătirea mesei rotunde cu tema Combaterea amenințărilor strategice prin ordine de drept și securitate comună (organizată de PNND în marja sesiunii de primăvară a UIP, din luna martie), menită să aducă în atenție unul dintre principalele mecanisme de securitate comună – Curtea Internațională de Justiție (CIJ). În context, au fost menționate demersurile întreprinse la CIJ de România în susținerea Ucrainei, ca urmare a războiului ilegal de agresiune declanșat de Federația Rusă.