Buletin informativ GRUI

Potrivit publicației, participarea femeilor în parlament nu a fost niciodată atât de diversă și de reprezentativă. Mai mult, pentru prima dată în istorie, niciun parlament nu mai este alcătuit exclusiv din bărbați.

Concluziile raportului anual al UIP, care se bazează pe rezultatele alegerilor parlamentare organizate în 47 de țări în 2022, evidențiază că 25,8% din locuri au fost ocupate de femei, ceea ce reprezintă o creștere cu 2,3 % față de procentul înregistrat după alegerile din 2021.

Cu toate acestea, progresul general este extrem de lent. Ponderea globală a femeilor în parlament, de 26,5% la 1 ianuarie 2023, indică o creștere anuală de doar 0,4%, cea mai mică din ultimii șase ani.

Transformările tehnologice impuse de adaptarea la pandemia de COVID-19 au determinat parlamentele să devină mai sensibile din punct de vedere al egalității de gen și mai prietenoase cu familia. Creșterea gradului de conștientizare a discriminării și a violenței bazate pe gen, precum și alianțele cu diferite mișcări sociale, sunt alți factori care au permis femeilor să obțină rezultate bune în cadrul alegerilor legislative.

Rezultatele alegerilor parlamentare din 2022 confirmă că un factor decisiv în creșterea participării femeilor în parlamentele naționale îl reprezintă cotele de gen, stabilite prin constituție sau prin legi electorale.

Raportul poate fi consultat aici.