Buletin informativ GRUI

Ediția din acest an evidențiază faptul că numărul de femei ce dețin funcții politice la cel mai înalt nivel este mai mare ca niciodată, dar, cu toate acestea, egalitatea de gen este încă departe de a fi realizată.

Deși datele globale privind prezența femeilor în parlamente și guverne la 1 ianuarie 2023 arată o creștere considerabilă a numărului de țări în care femeile ocupă funcții de șef de stat și de guvern, dar și un nivel record al numărului de femei cu rang de ministru, în multe regiuni ale lumii progresele sunt minime.

La nivel mondial, ponderea femeilor parlamentare continuă să crească într-un ritm relativ lent, de la 25,5% în 2022 la 26,5% în 2023. În clasamentul regiunilor, pe primul loc se mențin ţările nordice, cu 45,7%, urmate de continentul american, cu 34,9%,  şi de ţările europene, cu 31,1%.

În clasamentul pe țări, pe primele trei poziţii se situează Rwanda (cu 61,3% femei în prima Cameră şi 34,6% femei în cea de-a doua Cameră), urmată de Cuba (53,4%) și Nicaragua (51,7%). Cu procente de 19,1% femei în Camera Deputaţilor şi 18,4% femei în Senat, România înregistrează o ușoară urcare în clasamentul mondial, de la poziția 124, deținută în 2022, la poziţia 120, la egalitate cu Bosnia și Herțegovina și cu Republica Coreea.

Informații detaliate privind clasamentul țărilor în care femeile ocupă cele mai înalte poziții în stat și domeniile ministeriale conduse de femei, pot fi consultate aici.