Buletin informativ GRUI

Tema ediției 2023 a Audierilor s-a intitulat Apă pentru oameni și pentru planetă: opriți risipa, schimbați jocul, investiți în viitor!

Din delegația GRUI au făcut parte: deputata Mara-Daniela Calista, secretar al GRUI, vicepreședintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, membră a Comisiei pentru muncă și protecție socială; deputata Cristina-Elena Dinu, membră a Comitetului Director al GRUI, vicepreședintă a Comisiei pentru sănătate și familie, membră a Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale; deputata Pollyanna-Hanellore Hangan, membră a Comitetului Director al GRUI, membră a Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare și a Comisiei pentru antreprenoriat și turism; deputatul Sorin-Titus Muncaciu, membru al GRUI, membru al Comisiei pentru sănătate și familie.

Programul reuniunii a cuprins o suită de sesiuni interactive: ODD 6 – apă curată și sanitație, ca pivot al dezvoltării durabile; accesul la apă potabilă și la sanitație, ca drept fundamental al omului; schimbările climatice și deficitul de apă – consolidarea rezilienței pentru a evita ce este mai rău; importanța conservării apei – o soluție la îndemână; finanțarea infrastructurii pentru serviciile de apă și salubrizare – o provocare de miliarde de dolari; către o politică a apei mai incluzivă – să nu lăsăm pe nimeni în urmă; apele transfrontaliere – de la competiție la cooperare pentru pace; politici viitoare în domeniul apei.

În deschiderea lucrărilor s-au adresat participanților Csaba Kőrösi, președintele celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, și Duarte Pacheco, președintele UIP.

În discursul său, Csaba Kőrösi, a declarat: „Tema audierii din acest an este esențială. Trăim într-o perioadă de crize multiple și interconectate. Dar cea mai mare cu care ne confruntăm este criza apei. Aproape toate schimbările climatice se resimt prin intermediul apei, avem fie prea multă, fie prea puțină, fie nu este potabilă. Politica pe care o punem în aplicare acum va avea un impact nu doar asupra noastră, ci va dicta modul în care vor trăi copiii și nepoții noștri. Avem pregătite schimbările regulilor jocului, dar avem nevoie de sprijin pentru ca acestea să fie transpuse în realitate, o realitate care să schimbe viața întregii omeniri”.

La rândul său, președintele UIP a subliniat: „Deși planeta noastră este numită planeta albastră, miliarde de oameni nu au acces la apă curată și salubrizare. Vestea bună este că problemele legate de apă și salubritate pot fi rezolvate prin acțiuni coordonate la nivel național și internațional”. În continuarea intervenției, oficialul UIP a menționat că una din patru persoane nu are acces la apă potabilă și că aproape 50% din populația lumii nu dispune de instalații sanitare adecvate. Lipsa apei, rezultat al exploatărilor exagerate, poluării și schimbărilor climatice, reprezintă și o problemă de securitate care poate genera conflicte. În context, Duarte Pacheco a adresat parlamentelor îndemnul de a sprijini cetățenii să beneficieze de dreptul la apă curată și sanitație, prin conectarea politicilor naționale cu cele globale, prin legiferare și control și prin responsabilizarea guvernelor.

În cadrul dezbaterilor, s-a subliniat că: ODD 6 – asigurarea managementului durabil al apei și a sanitației pentru toți este esențial pentru punerea în aplicare a Agendei 2030, în ansamblul său; apa este o resursă care satisface nevoile de bază ale populației, dar și soluția pentru dezvoltare pe diverse planuri, susținând economia prin agricultură, pescuit comercial, generarea energiei și industrie; deficitul de apă devine o problemă din ce în ce mai critică la nivel global, jucând un rol foarte important în accentuarea schimbărilor climatice; actualul ritm de progres în realizarea ODD trebuie stimulat pentru a realiza accesul universal la apă, salubritate și igienă, ca drept fundamental al omului; statele, în calitate de „purtători de obligații”, trebuie să-și definească căile și mijloacele prin care să integreze dimensiunea drepturilor omului în toate politicile publice privind apa și salubritatea; creșterea necontrolată a temperaturii medii globale va pune în pericol resursele regenerabile de apă; încălzirea globală datorată schimbărilor climatice are consecințe directe în creșterea stresului hidric în multe regiuni; mai mult de 80% din dezastrele naturale care generează pierderi de vieți omenești și pagube de miliarde de dolari sunt legate de apă; secetele și inundațiile mai frecvente și mai extinse, precum și creșterea nivelului mării datorat schimbărilor climatice, au impact direct asupra vieții, din punct de vedere social și economic; lipsa unor procese decizionale participative se află adesea la originea unor politici de apă deficitare; comunitățile locale, femeile, tinerii, popoarele indigene și grupurile vulnerabile au un rol esențial în elaborarea politicilor naționale privind apa; acestea nu trebuie să fie concepute sub presiunea marilor interese comerciale și private și nu trebuie să contravină binelui public; parlamentarii, în calitate de reprezentanți ai cetățenilor, au o responsabilitate unică în elaborarea legislației necesare pentru punerea în aplicare a dreptului la apă și salubrizare, prin transpunerea instrumentelor internaționale în materie.

Programul Audierilor a inclus și o sesiune specială cu tema Viitorul mutilateralismului: provocări și oportunități pentru Națiunile Unite, în cadrul căreia a fost subliniată necesitatea ca UIP și parlamentele membre să acționeze pentru consolidarea dialogului cu sistemul ONU, care să aibă ca rezultat un multilateralism eficace, orientat spre rezultate, bazat pe valori și favorabil incluziunii.