Buletin informativ GRUI

Evenimentul, organizat de UIP  și Camera Reprezentaților din Parlamentul egiptean, a reunit peste 170 de tineri parlamentari din 60 de țări și a avut tema generală Tinerii parlamentari pentru acțiune climatică.

Delegația GRUI a fost formată din deputații Ileana Cristina Dumitrache, Bogdan-Gruia Ivan și Alexandru Popa.

În deschiderea lucrărilor s-au adresat participanților: Hanafy Ali Gibaly, președintele Camerei Reprezentanților din R.A. Egip; Duarte Pacheco, președintele UIP; Sahar Albazar, președinta Forumului Tinerilor Parlamentari din UIP.

Programul conferinței a inclus sesiuni de dezbateri și studii de caz pe teme precum: Situația schimbărilor climatice, consecințe și drepturile omului; acțiunea parlamentară pentru combaterea schimbărilor climatice, cu sub-temele Practici legislative și de control pentru valorificarea mijloacelor parlamentare de acțiune-studii de caz și, respectiv, Inovare parlamentară prin ”bugetarea ecologică” și prin crearea unor parlamente ”ecologice”, sustenabile din punct de vedere al mediului; Valorificarea participării societății civile și a cetățenilor la activitatea parlamentului; Sprijin pentru țările în curs de dezvoltare în domeniul schimbărilor climatice.

Dezbaterile au evidențiat perspectiva tinerilor parlamentari cu privire la acțiunile parlamentare care pot atenua impactul schimbărilor climatice și pot limita încălzirea globală la pragul de 1,5°C, în conformitate cu angajamentele asumate de state prin Acordul de la Paris.

În intervenția sa referitoare la sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare în domeniul schimbărilor climatice, deputatul Bogdan-Gruia Ivan a subliniat faptul că România și-a  îndeplinit angajamentul de a reduce cu 60% emisiile de carbon față de anul 1990, mai devreme de termenul propus, respectiv anul 2017, situându-se, astfel, printre țările care au îndeplinit acest obiectiv și, din această perspectivă, fiind un model de urmat. În opinia reprezentantului GRUI, cele mai importante provocări determinate de încălzirea globală ar putea fi abordate cu ajutorul tehnologiilor inteligente, prin accelerarea tranziției digitale, susținută de investiții substanțiale destinate cercetării și dezvoltării. Parlamentarul român a pledat pentru ca 3 % din PIB-ul fiecărei țări să fie direcționat către cercetare și dezvoltare, întrucât este nevoie de tehnologii inteligente, care să sporească reziliența economiilor față de efectele schimbărilor climatice.

Documentul final  al reuniunii sintetizează principalele concluzii și recomandări ale celor două zile de dezbateri.

Conferința mondială a tinerilor parlamentari a constituit și un prilej de promovare a campaniei UIP Spun DA tinerilor în parlament!, care își propune să mobilizeze comunitatea parlamentară internațională pentru creșterea numărului de tineri parlamentari.