Audierile Parlamentare la Națiunile Unite (New York, 17-18 februarie 2022)
Tema generală a ediției 2022 a Audierilor s-a intitulat Mobilizarea sprijinului politic și adoptarea unor măsuri incluzive pentru o redresare durabilă. Pe fondul prelungirii impactului pandemiei de COVID-19 în plan economic și social, participanții au discutat despre măsurile ce trebuie întreprinse de parlamente, guverne și la nivelul ONU pentru reducerea inegalităților economice la scară globală, incluziunea tinerilor și realizarea echității intergeneraționale, apărarea drepturilor persoanelor aparținând unor grupuri vulnerabile, integrarea egalității de gen în procesele decizionale și contracararea crizei climatice.
La lucrări au participat delegații parlamentare din 70 de țări, oficiali ai UIP și din sistemul Națiunilor Unite, experți internaționali, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai societății civile ș.a. Din delegația GRUI au făcut parte: senatoarea Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a GRUI; senatorul Vasilică Potecă, membru al Comitetului Director al GRUI; deputatul Gabriel-Valer Zetea, membru al GRUI.
Într-o primă intervenție, în cadrul sesiunii privind cauzele și posibile soluții de reducere a inegalităților economice, senatoarea Silvia-Monica Dinică s-a referit la măsurile legislative și financiare adoptate de România pentru susținerea sectorului economic în perioada pandemiei. Totodată, a subliniat că economiile puternic divizate, marcate de inegalități, trebuie înlocuite cu economii în care valoarea este distribuită mai echitabil între cei care o produc, iar redresarea post-COVID-19, având ca obiectiv promovarea unei societăți incluzive, trebuie să se concentreze în două direcții principale: facilitarea accesului la educație de calitate, muncă și sănătate pentru toți și promovarea principiilor echității și șanselor egale prin guvernanță, legislație, politici, sistem fiscal și programe de protecție socială. „Astfel, vom crea economii dinamice, în care oamenii pot să își construiască singuri viitorul, depinzând cât mai puțin de sprijin din partea statului”, a arătat vicepreședinta GRUI.
Cu ocazia dezbaterilor privind incluziunea tinerilor și nevoia de justiție intergenerațională, deputatul Gabriel-Valer Zetea a evidențiat impactul negativ al pandemiei asupra tinerilor, concretizat în limitarea accesului la educație și pe piața muncii, dar și contribuția importantă a tinerilor la gestionarea crizei, prin asumarea unor roluri de primă linie în combaterea pandemiei și acordarea de sprijin comunităților din care fac parte. Reprezentantul GRUI a prezentat principalele repere ale Strategiei naționale pentru ocuparea forței de muncă 2021-2027 și, în calitate de tânăr parlamentar, a subliniat că incluziunea tinerilor, absolut necesară pentru o redresare durabilă, trebuie să le ofere acestora puterea de a influența, în mod real, elaborarea agendei politice, a legislației și politicilor publice. Creșterea numărului de tineri parlamentari poate contribui la consolidarea capacității parlamentelor de a se ocupa de nevoile și interesele tinerei generații, sub toate aspectele: reforme în educație, acces pe piața muncii sau combaterea discriminării tinerilor. În continuare, a atras atenția că obiectivele care se află pe agenda Audierilor – reducerea inegalităților economice și de gen, consolidarea statutului tinerilor, apărarea drepturilor omului ale persoanelor vulnerabile sau combaterea schimbărilor climatice – „nu înseamnă nimic în absența păcii”. Deputatul și-a exprimat îngrijorarea în privința situației din Ucraina, precizând că în circumscripția sa, Maramureș, care are o graniță de 200 de km cu această țară, se pot resimți direct efectele destabilizatoare pe care amenințarea războiului le are asupra economiei, și a adresat colegilor săi parlamentari, reprezentanți ai statelor membre ONU, precum și forurilor directoare ale Națiunilor Unite, apelul de a adopta o atitudine mai fermă în favoarea păcii, ca fundament al dezvoltării viitoare.
În cadrul dezbaterii dedicate egalității de gen în procesele decizionale, senatoarea Silvia-Monica Dinică a arătat că pandemia de COVID-19 a adâncit inegalitățile dintre bărbați și femei, expunând în mod disproporționat femeile la violență și presiuni socio-economice. A adăugat că această provocare poate fi transformată într-o oportunitate, dacă ne asigurăm că soluțiile la actuala criză răspund intereselor și nevoilor ambelor sexe. Vicepreședinta GRUI a menționat demersurile Parlamentului pentru integrarea dimensiunii de gen în legislația adoptată în contextul pandemiei și a precizat că promovarea participării femeilor în parlament și în procesele decizionale la toate nivelurile presupune nu doar revizuirea codurilor electorale și a legilor privind egalitatea de gen și finanțarea partidelor politice, ci un efort amplu de integrare a perspectivei de gen în toate domeniile.
În calitate de președintă a Comisiei pentru știință, inovație și tehnologie a Senatului și de membră a Grupului UIP pentru știință și tehnologie, senatoarea Dinică a adăugat că acțiunile în sprijinul consolidării statutului femeilor trebuie să includă și o componentă digitală. „Dacă nu reușim să facem asta, vom rata numeroase oportunități economice și sociale și inegalitatea de gen se va accentua”.
***
Programul Audierilor a inclus și un briefing cu tema Parlamentele la ONU, pentru un multilateralism mai eficace în abordarea provocărilor globale, la care au fost prezentate principalele căi și mijloace prin care UIP și parlamentele membre pot acționa pentru influențarea proceselor decizionale la nivelul ONU și transpunerea efectivă în practică a acordurilor multilaterale