Buletin informativ GRUI

Comitetul UIP pentru drepturile omului ale parlamentarilor a investigat în anul 2021 cazurile a 673 de parlamentari din 44 de țări, cărora li s-au încălcat drepturile.

Din totalul cazurilor: 550 sunt bărbați și 123 sunt femei; 439 sunt membri ai opoziției, 176 fac parte din majoritate și 58 sunt independenți.

În clasamentul general al regiunilor în care parlamentarii au fost victime ale încălcării drepturilor omului, pe primul loc se află America Centrală și de Sud (184 de cazuri), Asia (183 de cazuri), Orientul Mijlociu și Africa de Nord (167 de cazuri), Africa (70 de cazuri) și Europa (69 de cazuri).

Cele mai frecvente încălcări ale drepturilor omului ale parlamentarilor constau în: suspendarea sau pierderea abuzivă a mandatului de parlamentar; încălcarea libertății de exprimare; amenințări și intimidare; procese și alte proceduri inechitabile.

Comitetul UIP pentru drepturile omului ale parlamentarilor este singurul mecanism internațional de gestionare a plângerilor cu mandat specific de apărare a drepturilor parlamentarilor persecutați. Activitatea Comitetului constă în: mobilizarea comunității parlamentare internaționale în sprijinul parlamentarilor amenințați; demersuri pe lângă autoritățile naționale; vizite pe teren, pentru a verifica situația parlamentarilor aflați în pericol; monitorizarea, prin observatori, a proceselor din instanțele de judecată.   

Infograficul poate fi consultat aici.