Buletin informativ GRUI

Ediția din acest an arată că, în pofida creșterii numărului de femei care dețin funcții politice la cel mai înalt nivel, inegalitățile de gen persistă pe scară largă. Radiografia globală a prezenței femeilor în parlamente și guverne la 1 ianuarie 2021 evidențiază maxime istorice în ceea ce privește numărul de țări cu femei șefi de stat și /sau de guvern, precum și un nivel record privind numărul de femei cu rang de ministru.

Comparativ cu anul trecut, la nivel mondial ponderea femeilor parlamentare continuă să crească într-un ritm foarte lent, de la 24,3% la 25,5% în 2021. În clasamentul regiunilor, pe primul loc se mențin ţările nordice, cu 44,5%, urmate de continentul american (32,2%) şi de ţările europene (29,1%).

În clasamentul pe țări, pe prima poziţie se menține Rwanda (cu 61,3% femei în prima Cameră şi 38,5% femei în cea de-a doua Cameră), urmată de Cuba (53,4%), Bolivia (53,1%) și Emiratele Arabe Unite (50%). Cu procente de 18,5% femei în Camera Deputaţilor şi 18,4% femei în Senat, România se situează pe poziţia 124 la nivel mondial și pe locul 25 în Uniunea Europeană.

Informații detaliate privind clasamentul țărilor în care femeile ocupă cele mai înalte poziții în stat și domeniile ministeriale conduse de femei, pot fi consultate aici.