Reuniunea parlamentară on line cu ocazia celei de-a 65-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (23 martie 2021)
Reuniunea din acest an, cu tema Ce măsuri sunt necesare pentru realizarea egalității de gen în politică, într-o lume post-COVID-19?, a mobilizat parlamentari din întreaga lume într-un dialog despre importanța accelerării eforturilor pentru realizarea parității în viața politică.
Din delegația parlamentară română au făcut parte dnele deputat Mara-Daniela Calista, Pollyanna-Hanellore Hangan și Elena-Cristina Dinu, membre ale Comitetului Director al GRUI.
Principalele subiecte abordate au fost: Participarea femeilor în parlament în 2021 și impactul COVID-19 și Acțiuni prioritare pentru realizarea egalității de gen în parlamente.
Participanții au prezentat cele mai recente evoluții în materie de reprezentare a femeilor în legislativele naționale și au discutat despre soluțiile adoptate și bunele practici în sprijinul participării politice a femeilor: măsuri legislative speciale cu caracter temporar, inclusiv cote electorale de gen; stimulente financiare pentru partidele politice; mecanisme de finanțare a candidaților femei.
Printre acțiunile ce pot fi întreprinse pentru promovarea parității de gen în viața politică, au fost menționate consolidarea mecanismelor de implementare a cotelor de gen și creșterea nivelului de participare a femeilor din categorii subreprezentate (femei tinere, femei cu dizabilități, femei aparținând minorităților naționale).
S-a subliniat că impactul crizelor este resimțit, adesea, într-o măsură mai mare de femei, iar criza COVID-19 nu face excepție. Dincolo de criza de sănătate publică, COVID-19 a antrenat o criză economică și socială serioasă și persistentă, care pune piedici suplimentare în ceea ce privește participarea femeilor în procesele decizionale. În acest context, s-a discutat și despre violența în mediul on line, care se manifestă inclusiv prin hărțuiri și amenințări la adresa femeilor și fetelor aflate în poziții de lider.
Participanții au transmis un îndemn clar parlamentelor să dea dovadă de voință politică și să promoveze egalitatea de gen în legislație și în modul de alocare a resurselor bugetare, îndeosebi în această perioadă de criză, arătând că gestionarea eficientă a consecințelor sociale și economice ale pandemiei necesită un leadership puternic, cu implicarea tuturor celor afectați. Parlamentarii trebuie să acționeze, începând cu propriile partide, în construirea sprijinului politic în favoarea femeilor.
Ca și în anii precedenți, concluziile și recomandările reuniunii UIP au reprezentat contribuția parlamentară la lucrările celei de-a 65-a sesiuni a CSW, care a avut ca temă prioritară Participarea deplină și efectivă a femeilor în viața publică și implicarea lor în procesele decizionale, precum și eliminarea violenței, în vederea realizării egalității de gen și a consolidării statutului femeilor și fetelor.
***
În marja sesiunii CSW, parlamentarele GRUI au participat la evenimentul aniversar care a marcat cinci ani de la lansarea campaniei #NotTheCost pentru eliminarea violenței împotriva femeilor în politică (16 martie) și la reuniunea cu tema „We have your back” – întreruperea ciclului de violență, amenințare și hărțuire on line împotriva femeilor și fetelor lider” (24 martie), ambele organizate în format virtual.