Buletin informativ GRUI

Reuniunea a fost organizată de UIP în cooperare cu Parteneriatul global pentru o cooperare eficientă pentru dezvoltare. GRUI a fost reprezentat de deputații Pollyanna-Hanellore HANGAN și Daniel Florea, membri ai Comitetului Director.

Programul a inclus prezentări și sesiuni interactive de întrebări și răspunsuri privind implicarea parlamentarilor în cooperarea pentru dezvoltare, sub mai multe aspecte: capacitate de legiferare; exercitarea controlului asupra resurselor alocate; promovarea participării cetățenilor în proiectele din domeniu.

Cu aceeași ocazie, au fost prezentate Liniile directoare pentru consolidarea participării și contribuției parlamentelor la o cooperare eficientă pentru dezvoltare, publicate de UIP și PNUD în 2020.

Cei aproximativ 100 de participanți – parlamentari, experți, reprezentanți ai societății civile și ai unor organizații internaționale – au arătat că eficiența cooperării pentru dezvoltare are un rol important în maximizarea impactului dezvoltării durabile și se poate realiza numai dacă guvernanța în acest domeniu este responsabilă, incluzivă, participativă și transparentă. În acest context, au recomandat o implicare mai substanțială a parlamentelor din țările donatoare și beneficiare de asistență.  

Au fost prezentate exemple de bune practici parlamentare și s-a discutat despre provocările cu care se confruntă legislativele naționale în cadrul activităților de monitorizare a resurselor alocate prin instrumentele de cooperare. S-a subliniat că realizarea obiectivelor Agendei 2030 depinde de creșterea volumului și calității resurselor alocate dezvoltării, dar și a eficacității parteneriatelor în sprijinul dezvoltării. Parlamentele trebuie să se implice mai mult în supravegherea modului în care guvernele utilizează resursele destinate asistenței pentru dezvoltare și își îndeplinesc angajamentele privind combaterea sărăciei la nivel global.