Buletin informativ GRUI

Evenimentul, organizat de UIP în cooperare cu Comisia Economică a ONU pentru Europa, a facilitat un schimb de informații, opinii și bune practici privind soluțiile în măsură să conducă la realizarea de progrese în domeniul dezvoltării durabile, în ciuda dificultăților generate de pandemia de COVID-19. GRUI a fost reprezentat de dna senator Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a GRUI, membră a Biroului Comisiei UIP pentru dezvoltare durabilă, și de dl deputat Sorin Năcuță, membru al Comitetului Director al GRUI.

Prezentările și dezbaterile s-au axat pe următoarele teme:  Stadiul implementării Obiectivelor Dezvoltării Durabile în regiune; Realizarea ODD în pofida pandemiei de COVID-19 – schimb de experiențe și bune practici; Experiențe regionale privind procesele de Evaluare Națională Voluntară.

În calitate de co-raportor pentru rezoluția UIP cu tema Promovarea digitalizării și economiei circulare pentru realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile, cu precădere consumul și producția responsabile, dna Silvia-Monica Dinică a prezentat principalele direcții de acțiune propuse prin acest document. În continuare, a subliniat că aplicarea principiilor economiei circulare în sectoare cheie poate contribui la combaterea cauzelor și diminuarea efectelor schimbărilor climatice și a pledat pentru fundamentarea politicilor de cooperare pentru dezvoltare pe cele 17 Obiective ale Dezvoltării Durabile.

Vicepreședinta GRUI a mai precizat că abordarea activității legislative din perspectiva ODD este o prioritate a Parlamentului României și a menționat, cu titlu de exemplu, proiectul de lege care vine în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii și al domeniului HORECA, prin finanțări menite să încurajeze producția de energie din surse regenerabile și utilizarea autovehiculelor electrice.