Buletin informativ GRUI

La această reuniune, organizată de UIP, în cooperare cu Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), a participat dna deputat Oana Ozmen, membră a Comitetului Director al GRUI.

În cadrul lucrărilor, au fost evocate principalele angajamente internaționale asumate cu ocazia primului Forum mondial privind refugiații și a Segmentului la nivel înalt privind apatridia, organizate de UNHCR în 2019, evidențiindu-se oportunitățile de implicare parlamentară pentru transpunerea lor în practică. În acest context, au fost prezentate progresele realizate în campania globală #IBelong, lansată de ONU în 2014 și care are ca scop eliminarea apatridiei până în 2024.

Participanții au făcut un schimb de opinii și informații privind strategiile și modalitățile de acțiune parlamentară pentru prevenirea și combaterea apatridiei și au subliniat rolul esențial al parlamentarilor în asigurarea exercitării, de către apatrizi, a drepturilor fundamentale ale omului, respectiv a celor ce privesc cetăţenia. Parlamentarii au fost încurajați să depună eforturi pentru eliminarea discriminării de gen din legislația privind naționalitatea și să încurajeze guvernele să adere la tratatele internaționale privind apatridia.