Seminarul online de informare pentru Parlamentul Albaniei privind Obiectivele Dezvoltării Durabile (11 decembrie 2020)
Reuniunea, organizată de UIP și ONU, a avut ca obiectiv realizarea unui schimb de informații cu reprezentanți ai comisiilor de specialitate din forul legislativ albanez, cu privire la rolul parlamentelor în implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și mecanismele prin care Obiectivele Dezvoltării Durabile (ODD) pot fi integrate în activitatea parlamentară.
Lucrările au fost moderate de dna Senida Masi, președinta Subcomisiei pentru dezvoltare durabilă din Parlamentul Albaniei. În deschidere au luat cuvântul: dl Gramoz Ruçi, președintele Parlamentului Albaniei; dl Martin Chungong, secretarul general al UIP; dna Fiona McCluney, Coordonator rezident al ONU în Albania; dna Vasilika Vjero, ministrul adjunct al Finanțelor și Economiei din Albania.
Invitată în calitate de panelist, dna senator Silvia-Monica Dinică, membră a GRUI și a Biroului Comisiei UIP pentru dezvoltare durabilă, a susținut o prezentare pe tema finanțării ODD. Cu acest prilej, a subliniat că Agenda 2030 oferă cel mai bun cadru de acțiune pentru combaterea multiplelor efecte ale actualei crize pandemice și pentru o redresare durabilă.
Dna senator s-a referit la: angajamentul unanim al Parlamentului României în sprijinul ODD, asumat prin declarația politică adoptată în 2016; adaptarea structurii comisiilor permanente și a subcomisiilor celor două Camere în scopul abordării cât mai eficiente a ODD; contribuția parlamentului la crearea mecanismelor instituționale și la actualizarea strategiei naționale în domeniu; măsurile adoptate de România pentru modernizarea sistemelor bugetare în concordanță cu standardele internaționale, precum și prioritățile actuale care vizează promovarea sistemelor de bugetare bazate pe programe și pe rezultate, corelarea planificării strategice cu procesele bugetare și integrarea dimensiunii de gen în buget, creând astfel premise pentru consolidarea cadrului strategic de bugetare a ODD.
Senatorul român a oferit câteva exemple concrete din activitatea legislativă recentă a comisiilor Senatului și a subliniat că Asistența Oficială pentru Dezvoltare acordată de România, la care contribuie și instituția parlamentului, susține dezvoltarea durabilă în diferite țări ale lumii în domenii precum educația, sănătatea, siguranța alimentară, energia, infrastructura, inovarea, biodiversitatea, schimbările climatice și guvernanța democratică.
Programul seminarului a mai inclus: o intervenție pe tema legiferării din perspectiva ODD, susținută de dna Petra Bayr, membră a Consiliului Național din Austria, președinta Grupului consultativ pentru sănătate al UIP, și prezentarea ghidului parlamentar UIP-PNUD intitulat Parlamentele și ODD: un instrumentar de autoevaluare.