Încălcări ale drepturilor omului ale parlamentarilor în 2020 – cazuri examinate de Comitetul UIP pentru drepturile omului ale parlamentarilor
În anul 2020, Comitetul UIP pentru drepturile omului ale parlamentarilor a investigat cazurile a 552 de parlamentari, din 42 de țări, cărora li s-au încălcat drepturile, majoritatea lor fiind membri ai opoziției.
Din cei 552 de parlamentari: 454 sunt bărbați și 98 sunt femei; 371 sunt membri ai opoziției, 80 fac parte din majoritate și 101 sunt independenți.
În clasamentul general al regiunilor în care membrii legislativului au fost victime ale încălcării drepturilor omului, pe primul loc se află America Centrală și de Sud (178 de cazuri), urmată de Orientul Mijlociu și Africa de Nord (137 de cazuri), Africa (93 de cazuri), Asia (84 de cazuri) și Europa (60 de cazuri).
Cele mai frecvente încălcări ale drepturilor omului ale parlamentarilor constau în: suspendarea abuzivă și pierderea mandatului de parlamentar; procese și alte proceduri inechitabile; amenințări și intimidare; încălcarea libertății de exprimare.
Comitetul UIP pentru drepturile omului ale parlamentarilor este singurul mecanism internațional de gestionare a plângerilor cu mandat specific de apărare a drepturilor parlamentarilor persecutați. Activitatea Comitetului constă în: mobilizarea comunității parlamentare internaționale în sprijinul parlamentarilor amenințați; demersuri pe lângă autoritățile naționale; vizite pe teren, pentru a verifica situația parlamentarilor aflați în pericol; monitorizarea, prin observatori, a proceselor în instanțele de judecată.
Conținutul integral poate fi consultat aici.