Buletin informativ GRUI

9 iulie 2020 – întâlnirea online a membrilor Grupurilor parlamentare de prietenie omoloage din Parlamentul României și Parlamentul Republicii Turkmenistan, cu participarea dnei deputat Biró Rozália-Ibolya, președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților.

Din partea Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Turkmenistan au participat dnii deputați Antal István-János, președintele Grupului, Costel Lupașcu, secretar, și Vlad-Emanuel Duruș, membru. Partea turkmenă a fost reprezentată de dl Yusupguly Eshayev, președintele Grupului de prietenie omolog, președinte al Comisiei pentru protecția drepturilor omului și a libertăților din forul legislativ turkmen. La convorbiri a participat și E.S. dl Annamammet Annayev, ambasadorul Turkmenistanului la București.

Interlocutorii au trecut în revistă prioritățile și cele mai importante activități ale legislativelor din România și Turkmenistan și și-au manifestat dorința comună de a dezvolta cooperarea bilaterală în plan parlamentar și în toate domeniile de interes reciproc.

7 octombrie 2020 – întâlnirea dlui deputat Florin Iordache, președintele Grupului de prietenie România-Kazahstan, vicepreședinte al Camerei Deputaților, cu dl deputat Bahytzan Ertayev, președintele Grupului de prietenie omolog din Majilis-ul (camera inferioară a parlamentului) Republicii Kazahstan

La întâlnire, care a avut loc în sistem de videoconferință, au mai participat dl deputat Vasile Cîtea, membru al Grupului de prietenie româno-kazah, și dnii deputați Iulian Iancu, secretar al Camerei Deputaților și Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, iar din delegația kazahă au făcut parte dnii deputați Kim Roman, membru al Grupului de prietenie omolog, și Gleb Schegelskiy, președintele Comisiei pentru ecologie și mediu din Majilis.

Mesajele transmise de cele două delegații s-au referit, în principal, la efectele crizei generate de pandemia de COVID-19 și la implicarea parlamentelor în susținerea măsurilor de gestionare a crizei. Au fost evidențiate nivelul foarte bun al dialogului politic bilateral și dorința comună de aprofundare a dialogului parlamentar, de diversificare a schimburilor comerciale și de dezvoltare a cooperării economice, îndeosebi în domeniul energetic. Un alt subiect abordat a fost cel al situației comunității de români din Kazahstan.