Buletin informativ GRUI

Cu ocazia sesiunii extraordinare on line a Consiliului Director al Uniunii Interparlamentare (1-3 noiembrie 2020), reprezentanții parlamentelor membre ale UIP au ales un nou președinte al organizației, în persoana dlui Duarte Pacheco (Portugalia).

Alegerea președintelui UIP în cadrul unui scrutin virtual, care s-a derulat pe parcursul a 24 de ore, constituie o premieră istorică în sfera diplomației parlamentare multilaterale și un exemplu unic de democrație digitală.

Cel de-al 30-lea președinte al UIP este membru al Parlamentului portughez din anul 1991, activând, printre altele, în comisiile de buget și finanțe și, respectiv, pentru afaceri externe și comunități portugheze. 

Dl Pacheco a avut o activitate neîntreruptă în cadrul UIP începând cu anul 2002, mai întâi în calitate de membru și, începând cu 2016, de președinte al delegației naționale portugheze. În perioada 2017-2020 a fost președintele Grupului geopolitic 12 Plus, pentru două mandate consecutive. A deținut funcția de vicepreședinte al Comisiei permanente a UIP pentru pace și securitate internațională (2014-2016) și pe cea de auditor intern al UIP, în anii 2007, 2011, 2013 și 2015.

Este licențiat în studii economice la Universidade Católica Portuguesa din Lisabona.

În prima sa declarație în calitate de președinte al UIP, dl Pacheco și-a exprimat convingerea că „UIP este forumul ideal pentru realizarea obiectivelor împărtășite de întreaga omenire: o lume care acționează pentru mai multă egalitate, pentru coeziune socială, pace și o calitate mai bună a mediului și care poate aborda, într-un spirit de unitate, marile provocări cu care ne confruntăm în prezent”.