Buletin informativ GRUI

Din delegația condusă de  dl deputat Kazem Jalali, președintele Grupului, au  făcut parte:  dl Mahammad Dehghani Naghandar, dl Seyed Ahsan Alavi, dl Ahmad Hemati, Mohammad Kazemi, membri ai Grupului.

Oaspeții au fost primiți de dl senator Adrian Țuțuianu, vicepreședinte al Senatului și de dl deputat Georgian Pop, vicepreședinte al Camerei Deputaților și au  avut întrevederi cu: dl deputat Virgil-Daniel Popescu, președintele Grupului parlamentar de prietenie România-Iran și cu membri ai Grupului; dl senator Vasile Ilea, secretarul Comisiei pentru politică externă a Senatului, dna deputat Mirela Furtună, secretar al Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților și cu membri ai celor două Comisii; dl deputat Gheorghe Șimon, președintele Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare a Camerei Deputaților și cu membri ai Comisiei; dl deputat Lucian Nicolae Bode, președintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură a Camerei Deputaților și cu membri ai Comisiei.

Pe parcursul întâlnirilor au fost evocate legătura tradițională, de peste 100 de ani, dintre cele două state, dorința comună de amplificare a dialogului politic la toate nivelurile și stadiul ascendent al relațiilor bilaterale politice, economice și sectoriale. În context, a fost menționat rolul diplomației parlamentare în dezvoltarea și extinderea proiectelor existente, precum și în identificarea unor noi domenii de cooperare, în beneficiul ambelor țări. Interlocutorii au apreciat potențialul de cooperare între România și Republica Islamică Iran, favorabil identificării și implementării unor proiecte în domenii de interes precum transporturile, energia, petrolul şi gazele naturale, agricultura, cercetarea științifică şi educaţia. S-a pus accent pe rolul sesiunii 2018 a Comisiei Mixte Economice româno-iraniene în dinamizarea relațiilor economice și amplificarea volumului schimburilor comerciale. Partea iraniană și-a exprimat disponibilitatea intensificării cooperării bilaterale inclusiv în cadrul unor proiecte energetice internaționale, cum ar fi coridorul de transport care va face legătura dintre Golful Persic și Marea Neagră.

Pe parcursul convorbirilor, au fost analizate și aspecte ale cooperării în cadrul organizațiilor internaționale, ocazie cu care gazdele au evocat angajamentul susținut al României în promovarea candidaturii pentru un nou mandat de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, în perioada 2020-2021.

Părțile au avut un schimb de opinii despre aspecte actuale ale agendei regionale și internaționale, îndeosebi perspectivele Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, prilej cu care parlamentarii români au exprimat determinarea țării noastre de a participa, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, la eforturile de normalizare a situației din regiune. 

Oaspeții au vizitat Portul Maritim Constanța și au avut o întâlnire cu dl Marian Tănase, director general adjunct al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.