Buletin informativ GRUI

Vizita a avut loc la invitația deputatului Cristian-Tudor Băcanu, președintele Grupului parlamentar de prietenie  România – Republica Federală Germania.

Din delegația condusă de Bernhard Herrmann, președintele Grupului, au făcut parte deputații Rita Hagl-Kehl, Reginald Hanke și Klaus Ernst, vicepreședinți ai Grupului.

  

La nivel parlamentar, oaspeții avut convorbiri cu deputatul Cristian-Tudor Băcanu, președintele Grupului parlamentar de prietenie româno-german și cu membri ai Grupului, precum și cu deputatul Ovidiu Ganț, secretar al Camerei Deputaților, reprezentantul minorității germane în Parlamentul României. Totodată,  delegația avut o întrevedere cu senatorul Cristian-Augustin Niculescu-Țăgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, la care au participat și oficiali din partea Ministerul justiției – George Șerban, secretar de stat și Andrei Furdui, directorul Direcției de prevenire a criminalității.

Prin intermediul grupului omolog, partea română a transmis investitorilor germani un mesaj de încredere și disponibilitatea pentru extinderea colaborării economice și comerciale dintre cele două state, prin identificarea unor noi domenii de cooperare precum: industria de automobile, infrastructura, energia verde, agricultura, sănătatea și educația.

Părțile au subliniat contribuția pozitivă a comunității românești din Germania și a comunității germane din România la bunăstarea socială și la diversitatea culturală din cele două țări. 

Printre temele dezbătute în cadrul convorbirilor s-au regăsit și: aderarea României la spațiul Schengen, combaterea corupției, consolidarea colaborării româno-germane în contextul parteneratului transatlantic, gestionarea migrației la nivel european, importanța strategică a Mării Negre, consecințele economice și sociale ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, strategiile UE de reducere a emisiilor de gaze.

Oaspeții au mai avut întrevederi cu: Luminița-Teodora Odobescu, consilier prezidențial, Departamentul afaceri europene; Mădălina Turza, consilier de stat, cabinetul Prim-ministrului României; Daniela Gîtman, secretar de stat pentru afaceri europene, Ministerul afacerilor externe.