Vizita oficială în Franța a delegației Grupului parlamentar de prietenie România – Franța din Senat (5-8 iunie 2023)
Acțiunea a avut loc la invitația senatorului Bernard Fournier, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu România din Senatul francez, ca răspuns la vizita efectuată de delegația franceză la București, în perioada 8-11 iunie 2022.
Din delegația condusă de senatorul Titus Corlățean, președintele Grupului, au făcut parte senatorii Cristian Bordei, vicepreședintele Grupului, Ioan Deneș, Alexandru Nazare și Andrei Busuioc, membri ai Grupului.
Senatorii români au avut întrevederi cu: membrii grupurilor parlamentare de prietenie cu România din Senatul francez și din Adunarea Națională, conduse de senatorul Bernard Fournier și, respectiv, de deputatul Jean-Marie Fièvet; Roger Karoutchi, vicepreședintele Senatului francez; Christian Cambon, președintele Comisiei pentru afaceri externe, apărare și forțe armate din Senat; Jean-François Rapin, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat. La nivel guvernamental, delegația a avut discuții cu: Laurence Boone, secretar de stat pentru afaceri europene; Christophe Gigaudaut, delegatul pentru afaceri francofone din cadrul Ministerului pentru Europa şi afaceri externe; Philippe Gustin, prefect, directorul de cabinet al ministrului apărării. Totodată, senatorul Titus Corlăţean a avut o întrevedere cu Laurent Fabius, președintele Consiliului Constituțional al Franței.
Cu ocazia sărbătorii a 15 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic dintre Franța și România și a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei, părțile au salutat relațiile profunde și îndelungate care leagă cele două țări și excelenta colaborare în promovarea valorilor și viziunilor comune, în plan bilateral, european și internațional.
Pe agenda discuțiilor s-au aflat teme de interes privind: cooperarea în plan bilateral, în domeniul politic, economic și strategic; aderarea României la spațiul Schengen și la OCDE; războiul de agresiune rus din Ucraina; importanța strategică a regiunii Mării Negre; Republica Moldova; colaborarea în spațiul francofon. Vizita a contribuit la aprofundarea relației de parteneriat strategic dintre România și Republica Franceză și la consolidarea cooperării în cadrul unor proiecte comune și al unei game extinse de subiecte de interes reciproc, atât în plan bilateral, cât și al agendei europene.
În contextul marcării, în România, a zilei de 4 iunie ca Zi a Tratatului de pace de la Trianon, senatorul Titus Corlățean a mulțumit autorităților franceze pentru rolul istoric jucat în 1920 de oficialii politici și militari francezi la Conferința de pace de la Versailles și pentru recunoașterea internațională a Marii Uniri a Transilvaniei cu Patria Mamă – România.