Buletin informativ GRUI

Publicat la 20 de ani de la prima sa ediție, ghidul, realizat în colaborare cu Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, pune accent pe recomandările Comitetului CEDAW în vederea transpunerii în practică a prevederilor Convenției, prin măsuri concrete de eliminare a discriminării față de femei, în toate formele sale.

Ghidul își propune să impulsioneze eforturile de implementare a CEDAW, reamintind că aplicarea Convenției necesită o atenție constantă, de zi cu zi, atât din partea parlamentelor, cât și a societății civile și a executivelor. Este evidențiată relevanța Convenției în toate domeniile de activitate ale parlamentelor, de la legiferare, bugetare și control al activității guvernelor până la rolul de lider pe care fiecare parlamentar îl poate avea în schimbarea percepțiilor discriminatorii, a stereotipurilor și atitudinilor patriarhale.

Prima ediție, publicată în 2003, a facilitat o mai bună înțelegere a prevederilor Convenției și Protocolului său, oferind și exemple de bune practici privind mecanismele de implementare, monitorizare și evaluare a politicilor şi a măsurilor de prevenire şi combatere a tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor.