Buletin informativ GRUI

Sesiunea a fost precedată de cea de-a patra ediție a Forumului organizațiilor societății civile din cadrul Convenției, care a avut loc în data de 5 iunie a.c.

Prin adoptarea, în 2005, a Convenției pentru protecția și promovarea diversității expresiilor culturale, comunitatea mondială a recunoscut în mod oficial natura duală, culturală și economică, a expresiilor culturale contemporane produse de artiști și profesioniști din domeniul cultural. Documentul recunoaște dreptul suveran al statelor de a menține, adopta și pune în aplicare politici de protecție și promovare a diversității expresiilor culturale, atât la nivel național, cât și internațional, și oferă un cadru general pentru elaborarea și implementarea politicilor și măsurilor care sprijină crearea, producția, distribuția și accesul la bunuri și servicii culturale, constituind astfel un reper fundamental al economiei creative.

La ambele evenimente a participat senatorul Vasile Dîncu, membru al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.

În cadrul sesiunii, reprezentanții celor 151 de state părți la Convenție și ai Uniunii Europene au discutat despre stadiul transpunerii în practică a convenției la nivel mondial, provocările majore cu care se confruntă sectoarele culturale și creative în perioada post-COVID-19, precum și despre posibile măsuri și soluții pentru creșterea diversității expresiilor culturale în mediul digital, pentru asigurarea unui tratament preferențial pentru bunurile și serviciile culturale și pentru consolidarea statutului artiștilor și profesioniștilor din domeniul culturii.

Conferința a stabilit orientările strategice care vor sta la baza viitoarelor activități ale Comitetului interguvernamental pentru protecția și promovarea diversității expresiilor culturale pentru perioada 2024-2025, a ales noii membri ai Comitetului și a stabilit modalități de consolidare a colaborării cu actorii interesați și implicați în sfera de interes a convenției, precum organizațiile societății civile, micro întreprinderile culturale mici și mijlocii și instituțiile și organizațiile culturale.

Cu ocazia alegerilor organizate în cadrul acestei sesiuni, România a devenit, pentru prima dată, membru în Comitetul Interguvernamental al Convenției privind protejarea și promovarea diversității expresiilor culturale, pentru un mandat de patru ani.