Buletin informativ GRUI

Se estimează că 41 de milioane de oameni din întreaga lume au murit din cauza bolilor netransmisibile care pot fi evitate, precum diabetul, obezitatea și cancerul. Aceste boli sunt provocate adesea de produse dăunătoare pentru sănătate, precum alcoolul, tutunul și băuturile îndulcite cu zahăr.

Utilizarea taxelor pentru produsele dăunătoare sănătății, având ca scop descurajarea consumului, este o abordare din ce în ce mai folosită pentru prevenirea și combaterea bolilor netransmisibile. Combinate cu alte programe de combatere a modelelor de consum nesănătoase, cum ar fi interzicerea publicității pentru produsele nocive, taxele pentru sănătate pot salva vieți, pot reduce dependențele, pot îmbunătăți sănătatea tinerilor și a persoanelor cu venituri reduse și pot genera venituri suplimentare.

Ghidul, realizat în colaborare cu OMS, evidențiază faptul că o serie de măsuri care vizează populația, în ansamblul său, precum introducerea taxelor pe tutun și alcool sau limitarea publicității pentru băuturile alcoolice, pot avea un impact pozitiv major asupra sănătății publice, și face recomandări pentru o acțiune parlamentară cât mai eficientă în domeniu, atât în plan legislativ și bugetar, cât și în relația cu cetățenii.