Buletin informativ GRUI

Serhiy Babak, co-președintele Grupului de prietenie cu România și președinte al Comitetului pentru educație, știință și inovare din Rada Supremă a Ucrainei, a fost însoțit în această vizită de Serhiy Koleboshyn, vicepreședinte al acestui Comitet.

Oaspeții au fost primiți de Alina-Ștefania Gorghiu, președintele interimar al Senatului. La întrevedere au mai participat senatorii László Attila, chestor al Senatului, și Ștefan-Radu Oprea, liderul Grupului Partidului Social Democrat din Senat, precum și deputații Ioan Balan, președintele Grupului parlamentar de prietenie România – Ucraina, și Nicolae Miroslav Petrețchi, reprezentantul minorității ucrainene în Parlamentul României. Programul a inclus și întrevederi cu deputatul Ioan Balan, președintele Grupului parlamentar de prietenie România – Ucraina, și cu membri ai Grupului, precum și cu deputata Natalia-Elena Intotero, președinta Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, și cu membri ai Comisiei.

La nivelul Executivului, delegația  ucraineană a avut convorbiri cu Ionel-Florian Lixandru, secretar de stat pentru învățământ pre-universitar și relația cu Parlamentul în Ministerul Educației, și Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe.

Partea română a reiterat solidaritatea deplină cu Ucraina în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse și a reconfirmat sprijinul pentru procesul de reconstrucție și integrare europeană și euroatlantică a Ucrainei. 

Gazdele au salutat vizita la București a delegației ucrainene și au subliniat rolul și importanța diplomației parlamentare în consolidarea relației bilaterale și promovarea sprijinului multidimensional acordat Ucrainei. Președintele interimar al Senatului a arătat că dialogul bilateral intens și deschis, la nivel parlamentar, rămâne o cale legitimă și viabilă de consultare și ajutor reciproc, și a reiterat susținerea fermă și pe multiple planuri pentru Ucraina.

În cadrul convorbirilor, parlamentarii români au condamnat în termenii cei mai duri războiul de agresiune premeditat, nejustificat și neprovocat declanșat de Federația Rusă, ca și așa-zisele referendumuri desfășurate în regiunile ocupate din Ucraina.

Totodată, au fost abordate aspecte referitoare la: provocările cu care se confruntă autoritățile ucrainene ca urmare a invaziei rusești, în vederea asigurării unui grad de normalitate în ceea ce privește educația copiilor și tinerilor ucraineni; migrația elevilor și a cadrelor didactice; dificultățile pe care copiii refugiaților ucraineni le întâmpină în procesul de integrare în sistemele de învățământ existente în țările unde aceștia își continuă studiile.

Cu ocazia vizitei la București, oaspeții au participat și la o conferință internațională care a avut ca scop sărbătorirea, la data de 9 noiembrie, a Zilei limbii ucrainene, eveniment organizat de Uniunea Ucrainenilor din România.