Buletin informativ GRUI

Aflat la prima ediție, Forumul, cu tema generală Reducerea decalajului digital – o agendă mondială pentru viitorul digital, a fost organizat la inițiativa Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, cu ocazia Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, găzduită de România în perioada 26 septembrie-14 octombrie 2022.

Conferința Plenipotențiarilor este cel mai înalt organism de elaborare a politicilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), agenție specializată a Națiunilor Unite. Organizată la fiecare patru ani, Conferința Plenipotențiarilor reprezintă evenimentul cheie la care statele membre, în prezent în număr de 193, stabilesc prioritățile, politicile generale și planurile strategice și financiare ale UIT. România a devenit membră a UIT în 1866, la numai un an de la înființarea organizației. Lucrările Conferinței de la București au fost prezidate de deputatul Ioan-Sabin Sărmaș, președintele Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților.

Forumul, la care au participat peste 300 de invitați din 13 țări – parlamentari din comisiile specializate în domeniul TIC, lideri ai unor companii tehnologice de prestigiu şi experţi în digitalizare, a avut ca principale obiective examinarea provocărilor și oportunităților care decurg din eforturile UIT de reducere a decalajului de conectivitate digitală, promovarea cooperării în plan legislativ și stimularea dialogului în domeniu între parlamentari, alți factori de decizie politică și reprezentanții sectorului privat.

Lucrările au fost prezidate de deputatul Ioan-Sabin Sărmaș, președintele Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, iar în deschidere s-au adresat participanților Houlin Zhao, secretarul general al UIT, Duarte Pacheco, președintele Uniunii Interparlamentare, și Mihai Matei, președintele Asociației patronale a industriei de software și servicii din România.