Ghidul UIP cu tema „Consolidarea pregătirii pentru situații de urgență sanitară: Regulamentul sanitar internațional (2005)”
Realizat de UIP în colaborare cu OMS, ghidul descrie rolul parlamentelor în promovarea măsurilor de consolidare a pregătirii pentru situații de urgență și a securității sanitare.
În 2020 și 2021, pandemia de COVID-19 a pus presiuni severe asupra pregătirii pentru situații de urgență, atât la nivel global, cât și național. Pe măsură ce maladia s-a răspândit, capacitatea de răspuns a multor țări și măsurile de izolare s-au dovedit a fi insuficiente. Supraevaluarea capacității de reacție la riscurile sanitare a avut consecințe serioase în planurile economic, social, al sănătății și al educației, inegalitățile din societate s-au accentuat, iar grupurile vulnerabile au avut cel mai mult de suferit.
Ghidul prezintă conceptele de securitate sanitară și de pregătire pentru situații de urgență de sănătate publică și trece în revistă prevederile Regulamentului sanitar internațional, adoptat de OMS în anul 2005. Publicația evidențiază rolul unic al parlamentelor și al membrilor acestora în susținerea și realizarea pregătirii pentru situații de urgență și în creșterea securității sanitare, oferind o serie de exemple de bune practici și recomandări în domeniu.
Ghidul poate fi consultat aici.