Reuniunea parlamentară cu tema ”Consolidarea sistemului comercial multilateral prin guvernarea echitabilă a muncii” (29 septembrie 2021)
Evenimentul virtual, organizat de UIP și Parlamentul European, a fost moderat de copreședinții Conferinței parlamentare privind OMC, Bernd Lange, deputat în Parlamentul European, și Manzoor Nadir, președintele Parlamentului Guyanei, și a avut loc în contextul Forumului public anual al OMC (28 septembrie – 1 octombrie 2021). Din partea GRUI a participat deputata Mara-Daniela Calista, membră a Comitetului Director.
În cadrul dezbaterilor, s-a amintit că aspectele referitoare la dreptul muncii au devenit din ce în ce mai relevante în ultimii ani, fiind integrate în acordurile de liber schimb, bilaterale și multilaterale, cum ar fi, spre exemplu, cele care implică UE, unde ratificarea anumitor convenții ale Organizației Internaționale a Muncii este stipulată ca o necesitate sau unele acorduri comerciale recente, precum Acordul SUA-Mexic-Canada, care includ prevederi noi și foarte clare privind drepturile lucrătorilor.
Participanții au subliniat: importanța celui de-al 8-lea Obiectiv al Dezvoltării Durabile, care se concentrează pe creșterea economică durabilă și munca decentă; legăturile dintre comerț și standardele sociale și de mediu, care suscită un interes din ce în ce mai mare în întreaga lume; rolul OMC în protecția lucrătorilor și a drepturilor acestora și impactul Organizației asupra creșterii și dezvoltării economice.
În continuarea dezbaterilor, Marva Corley-Coulibaly, șefa Unității globalizare, competitivitate și standarde de muncă din cadrul Organizației Internaționale a Muncii (OIM) a făcut o prezentare de ansamblu a prevederilor privind forța de muncă din acordurile comerciale, precizând că, în prezent, o treime din acordurile comerciale regionale conțin dispoziții care fac referire la munca forțată, munca copiilor și securitatea și sănătatea în muncă. Cercetările demonstrează că aceste prevederi sporesc cooperarea dintre OIM și OMC, reprezentând o modalitate de consolidare a cadrului multilateral în jurul guvernanței echitabile a muncii, a arătat oficialul OIM.
La finalul reuniunii, a avut loc un schimb de opinii privind modul în care digitalizarea schimbă organizarea muncii și afectează drepturile lucrătorilor.