Buletin informativ GRUI

Reuniunea a făcut parte din seria evenimentelor premergătoare COP 26 găzduite de Italia – între care conferința Tinerii pentru climă: stimularea ambiției (Milano, 28-30 septembrie) și Summit-ul G20 al președinților de parlamente (Roma, 7-8 octombrie).

Au participat reprezentanți ai parlamentelor naționale din 70 de țări din diferite regiuni ale lumii, delegații din partea adunărilor parlamentare cu statut de membru asociat sau observator al UIP, experți internaționali, oficiali ONU. Din delegația GRUI, condusă de deputatul Mircea Fechet, au făcut parte deputații Cristina-Elena Dinu, Silviu Nicu Macovei și senatorul Vasilică Potecă, membri ai Comitetului Director al GRUI, precum și senatorul Eugen Dogariu, membru al GRUI.

Agenda reuniunii a inclus patru teme: abordarea ecologică a redresării post-COVID-19; stadiul negocierilor COP 26; finanțarea politicilor climatice; contribuția parlamentelor la realizarea obiectivelor COP 26.

Parlamentarii au abordat, din perspectivă națională, repercusiunile de mediu, economice și sociale ale actualei crize climatice, subliniind că aceasta își pune amprenta asupra eforturilor de promovare a dezvoltării durabile, cu precădere în ceea ce privește protecția mediului și conservarea biodiversității, eradicarea sărăciei, realizarea securității alimentare, susținerea egalității între bărbați și femei, respectarea drepturilor omului, îndeosebi în rândul populațiilor indigene și al comunităților vulnerabile.

În intervenția sa privind contribuția parlamentelor la realizarea obiectivelor COP 26, deputatul Mircea Fechet a subliniat că protecția mediului și implementarea Acordului de la Paris trebuie să fie priorități pentru toate statele lumii, cu atât mai importante în actualul context pandemic, arătând că România susține o acțiune colectivă globală, cu măsuri concrete și coerente pentru a atenua și combate schimbările climatice și efectele acestora. Pactul verde european este un excelent exemplu de bune practici, care transformă provocările legate de mediu în oportunități, prin angajamentul statelor UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Referindu-se la angajamentele asumate de Uniunea Europeană de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55 % până în 2030 față de nivelul din 1990, reprezentantul GRUI a precizat că România a depășit acest obiectiv în 2017 și și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu aproape 60 % față de 1990. Totodată, a dat asigurări că țara noastră va continua eforturile în vederea reducerii emisiilor de gaze și a punerii în aplicare a obiectivelor Acordului de la Paris. În încheierea intervenției, a subliniat rolul esențial pe care îl joacă parlamentele, în conformitate cu prerogativele lor specifice, în atingerea obiectivelor Acordului de la Paris. „Prin instrumente specifice de diplomație parlamentară, noi, membrii legislativelor, putem crește gradul de conștientizare cu privire la provocările cu care ne confruntăm și la necesitatea unor acțiuni urgente, care să contribuie la combaterea schimbărilor climatice”, a concluzionat reprezentantul GRUI.

***

În dimineața zilei de 9 octombrie, participanții la conferință au fost primiți în audiență la Vatican.

În discursul său, Sanctitatea Sa Papa Francisc a subliniat nevoia urgentă de înlocuire a culturii risipei, prevalentă astăzi în societate, cu o „cultură a grijii”, arătând că această schimbare se poate face „printr-un proces educațional având ca scop dezvoltarea unei noi solidarități universale”. Sanctitatea Sa a cerut adoptarea fără întârziere a unor măsuri curajoase, inclusiv în planul cooperării internaționale, pentru limitarea creșterii temperaturilor globale, prin promovarea tranziției către energia curată, adoptarea unor practici agricole sustenabile, prevenirea despăduririlor, conservarea biodiversității, promovarea sistemelor alimentare care respectă mediul și culturile locale. Cu aceeași ocazie, a lansat un apel către parlamentari, îndemnându-i să acționeze cu viziune și grijă pentru binele comun al generațiilor prezente și viitoare. „Legile trebuie gândite în lumina respectului față de principii fundamentale precum demnitatea umană, solidaritatea și responsabilitatea. Acestea sunt elemente esențiale, care trebuie să călăuzească toate eforturile pentru atingerea obiectivelor climatice stabilite prin Acordul de la Paris și obținerea unor rezultate pozitive la COP 26”, a subliniat Papa Francisc.