Cea de-a 142-a Adunare a UIP și reuniunile asociate (13 aprilie – 27 mai 2021)
La sesiunea UIP, organizată, în premieră, în format virtual, au participat delegații parlamentare din 135 de țări membre, reprezentanți ai unor adunări parlamentare cu statut de membru asociat sau de observator, oficiali din partea ONU și a altor organizații internaționale. Din delegația GRUI, condusă de dna senator Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a GRUI, au făcut parte: dl deputat Dănuț Aelenei, vicepreședinte al GRUI; dnii deputați Adrian-Miroslav Merka, secretar, și Zoltán Zakarias, trezorier, precum și dl senator Daniel-Cătălin Zamfir, dna deputat Cristina-Elena Dinu, dl deputat Mircea Fechet, dl deputat Ioan Cupșa și dna deputat Pollyanna-Hanellore Hangan, membri ai Comitetului Director al GRUI.
Tema dezbaterii generale din plenul Adunării s-a intitulat Depășirea pandemiei astăzi și construirea unui viitor mai bun: rolul parlamentelor.
În alocuțiunea sa, șefa delegației române a subliniat că actuala criză pandemică nu poate fi depășită decât prin efortul conjugat al guvernelor, parlamentelor, organizațiilor internaționale, societății civile, mediului academic și de afaceri și a reiterat faptul că România susține și promovează multilateralismul și cooperarea internațională, elemente fundamentale pentru un răspuns eficient la o provocare globală precum COVID-19.
Principalele concluzii ale dezbaterii generale au fost sintetizate la finalul sesiunii, într-o Declarație prezidențială. Cu aceeași ocazie, Adunarea a adoptat rezoluția Strategii parlamentare pentru consolidarea păcii și securității împotriva amenințărilor și conflictelor generate de dezastrele care au legătură cu clima și de consecințele acestora și rezoluția Promovarea digitalizării și economiei circulare pentru realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile, cu precădere consumul și producția responsabile.
Pe ordinea de zi a Consiliului Director au figurat rapoartele de activitate ale președintelui și secretarului general ai UIP, situația financiară a UIP în anul 2020, calendarul activităților viitoare ale organizației, stadiul elaborării a noii Strategii a UIP 2022-2026 și rapoartele organelor specializate ale UIP cu privire la activitățile desfășurate pe parcursul sesiunii.
Consiliul Director a aprobat instituirea Premiului UIP Cremer-Passy, care va fi decernat anual, în semn de recunoaștere a unor realizări de excepție în apărarea și promovarea obiectivelor organizației, și a adoptat recomandări cu privire la 150 de cazuri de încălcare a drepturilor omului ale parlamentarilor din șapte țări.
În contextul deciziilor privind ocuparea diferitelor locuri vacante în structurile UIP, Consiliul a validat alegerea dnei senator Silvia-Monica Dinică ca membră a noului Grup al UIP pentru știință și tehnologie.
Comisia pentru pace și securitate internațională a adoptat proiectul de rezoluție privind consolidarea păcii și securității împotriva amenințărilor și conflictelor generate de dezastrele care au legătură cu clima. La propunerea GRUI, rezoluția include referiri la: impactul pozitiv al programelor de creștere a rezilienței climatice asupra ansamblului Obiectivelor Dezvoltării Durabile; fundamentarea măsurilor de creștere a rezilienței climatice și de reducere a riscurilor climatice pe principiul responsabilităților comune, dar diferențiate și al capacităților respective, în funcție de circumstanțele naționale; continuitatea acțiunilor de prevenire și reducere a riscurilor de dezastre, precum și a finanțării pe termen lung a unor infrastructuri reziliente și rezistente la schimbările climatice; includerea riscurilor de securitate legate de climă în activitățile de prevenire a conflictelor, management al crizelor și reabilitare post-conflict.
Comisiile UIP pentru dezvoltare durabilă și pentru Națiunile Unite au avut o reuniune comună în care au discutat despre contribuția parlamentară la ediția 2021 a Forumului Politic la Nivel Înalt al ONU privind Dezvoltarea Durabilă, cu tema O redresare post-COVID-19 durabilă și rezilientă, care promovează dimensiunile economică, socială și de mediu ale dezvoltării durabile.
Comisia pentru dezvoltare durabilă a adoptat proiectul de rezoluție privind digitalizarea și economia circulară. În calitate de co-raportor, dna senator Dinică a participat în mod nemijlocit la elaborarea rezoluției și a coordonat lucrările comitetului de redactare care a finalizat textul documentului.
Biroul Comisiei a aprobat includerea, în programul său viitor, a unei dezbateri-panel cu tema Impactul schimbărilor climatice asupra resurselor naturale: cum pot asigura parlamentele accesul inclusiv la resursele de apă?, propusă de dna senator Silvia-Monica Dinică. În argumentarea propunerii, dna senator: a evocat studii ONU care estimează că, în anul 2040, 600 de milioane de copii sub 18 ani vor trăi în zone cu deficit de apă, iar în 2050, deficitul de apă va afecta 5,7 miliarde de persoane la scară globală; a subliniat că deficitul de apă reprezintă o provocare globală, deoarece orice stat, indiferent de nivelul său de dezvoltare, se poate confrunta la un moment dat cu o criză a resurselor de apă, ca urmare a schimbărilor climatice, poluării sau suprapopulării.
Pe ordinea de zi a Biroului a figurat și un schimb de informații privind susținerea parlamentară a Obiectivelor Dezvoltării Durabile, ocazie cu care șefa delegației GRUI s-a referit la: măsurile adoptate de Senatul României pentru asigurarea continuității activității în contextul pandemiei de COVID-19; prioritățile curente ale agendei parlamentare, cu impact asupra dezvoltării durabile, în domenii precum protecția mediului, infrastructura ecologică, energiile regenerabile, educația sau turismul; progresele realizate în consolidarea cadrului legislativ național de prevenire și combatere a traficului de ființe umane, sclaviei, agresiunilor sexuale și pornografiei infantile; contribuția Senatului la accelerarea eforturilor de combatere a violenței împotriva femeilor și de promovare a participării femeilor în viața politică.
În cadrul Comisiei pentru democrație și drepturile omului a fost dezbătută tema Legislația la nivel mondial pentru combaterea exploatării sexuale online a copiilor, iar Comisia pentru Națiunile Unite a examinat, din perspectivă parlamentară, Declarația ONU la 75 de ani și acțiunile următoare.
Toate cele patru patru comisii permanente au abordat și tema generală a sesiunii UIP, prin prisma domeniilor lor de activitate.
Forumul Femeilor Parlamentare a examinat, din perspectiva egalității de gen, cele două proiecte de rezoluție aflate pe agenda Adunării. Dna senator Silvia-Monica Dinică a prezentat cele mai relevante recomandări din rezoluția privind digitalizarea și economia circulară, evidențiind preocuparea autorilor textului pentru reflectarea corespunzătoare a problemelor cu care se confruntă femeile și identificarea unor soluții adecvate, inclusiv: susținerea femeilor antreprenori; dezvoltarea competențelor digitale în rândul femeilor și facilitarea accesului femeilor la platforme și instrumente digitale; educația femeilor și fetelor în domeniile STEM. Reprezentanta GRUI a adăugat că toate recomandările din rezoluție trebuie abordate și dintr-o perspectivă de gen, în scopul identificării soluțiilor în măsură să contribuie la consolidarea statutului femeilor și la reducerea inegalităților între bărbați și femei.
În program au mai figurat dezbateri privind redresarea post-Covid-19 sensibilă la dimensiunea de gen și promovarea egalității de gen în și prin parlamente și o prezentare a forumului Egalitatea între generații, lansat de UN Women cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a Declarației și Platformei de acțiune de la Beijing.
Forumul Tinerilor Parlamentari a evidențiat rolul major al tinerilor în formularea strategiilor post-pandemie și a unor modele de dezvoltare care să răspundă nevoilor și intereselor tuturor generațiilor. Participanții au avut schimburi de opinii pe tema Un nou deceniu de acțiune pentru UIP și parlamente privind participarea tinerilor și cu privire la noua campanie a UIP Spun „Da„ tinerilor în parlament!, care are ca scop creșterea numărului de tineri parlamentari.