Buletin informativ GRUI

La reuniunea on line, organizată în cooperare cu Grupul britanic al UIP și Camera Deputaților din Parlamentul Italiei, a participat dl deputat Mircea Fechet, membru al Comitetului Director al GRUI.

Evenimentul face parte din seria reuniunilor UIP în pregătirea celei de a 26-a Conferințe a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), care va avea loc la Glasgow, în luna noiembrie a.c., și a avut ca obiectiv identificarea direcțiilor de acțiune parlamentară pentru reducerea impactului schimbărilor climatice.

Dezbaterile au avut ca principal reper cele două rezoluții recente ale UIP în materie, respectiv Combaterea schimbărilor climatice (2019) și Strategii parlamentare pentru consolidarea păcii și securității împotriva amenințărilor și conflictelor generate de dezastrele care au legătură cu clima și de consecințele acestora (2021). Participanții au făcut un schimb de informații și opinii cu privire la domeniile și acțiunile prioritare incluse în strategiile naționale în domeniul schimbărilor climatice, evidențiind contribuția parlamentelor la transpunerea lor în practică.

În cadrul dialogului cu raportorii documentului final al COP26, parlamentarii au avut posibilitatea să se informeze cu privire la aspectele și orientările majore ale Conferinței și au fost încurajați să accelereze eforturile în vederea urgentării implementării Acordului de la Paris.