Buletin informativ GRUI


Reuniunea a fost organizată de Rețeaua globală a ONU pentru dezvoltare durabilă și Inițiativa Parlamentari pentru dezvoltare durabilă.

La eveniment, primul dintr-o serie de seminarii on line pe această temă, au participat parlamentari și personal parlamentar din aproximativ 100 de țări, alături de experți internaționali și reprezentanți ai mediului academic.

În intervenția sa introductivă, președinta UIP, Gabriela Cuevas Barron, a declarat că : „În prezent suntem la o răscruce și trebuie să facem o alegere: am putea fi generația care distruge lumea sau am putea fi generația care o transformă. […]  Elaborarea unor legi mai echitabile, aprobarea unor bugete incluzive și controlul acțiunilor guvernamentale sunt atribuții parlamentare. Dacă suntem cu adevărat angajați să «nu lăsăm pe nimeni în urmă», așa cum se afirmă în Agenda 2030, atunci trebuie ca în centrul deciziilor noastre să-i punem pe oameni. Doar atunci parlamentele pot transforma acordurile globale – așa cum ar trebui să o facă – în soluții naționale. Dacă toți cei 46 552 de parlamentari vor urmări implementarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile, atunci vom deveni generația care a ales să transforme lumea”.

Subiectele abordate în cadrul webinarului au fost următoarele: Un nou sistem economic pentru prosperitate & Realizarea ODD; Cum aducem ODD în centrul proceselor decizionale privind răspunsul la COVID-19?

Paneliștii invitați – dr. Yuning Gao, profesor la Universitatea Tsinghua, R.P. Chineză; dr. Jayati Ghosh, profesor la Universitatea Jawaharlal Nehru, India; dr. Martin Muhleisen, director, Fondul Monetar Internațional; dr. Jeffrey Sachs, președintele Rețelei Soluții de Dezvoltare Durabilă – au prezentat date științifice și au făcut recomandări în măsură să susțină procesele decizionale din parlament și identificarea celor mai eficiente soluții de contracarare a efectelor pandemiei COVID-19 și de repornire a economiei globale într-un mod durabil și incluziv, în concordanță cu Obiectivele Dezvoltării Durabile și cu prevederile Acordului de la Paris privind schimbările climatice.