Statistica 2019 a situației parlamentarilor cărora le-au fost încălcate drepturile omului
Statistica – prezentată de UIP cu ocazia Zilei internaționale a drepturilor omului (10 decembrie), a fost realizată pe baza cazurilor aflate pe agenda Comitetului UIP pentru drepturile omului ale parlamentarilor în anul 2019.
Comitetul a investigat situația a 533 de parlamentari din 40 de țări, victime ale încălcării drepturilor omului, majoritatea cazurilor fiind înregistrate în țări aflate încriză politică, în care executivul exercită presiuni nejustificate asupra parlamentarilor aflați în opoziție.
Dintre cele 533 de cazuri examinate: 448 sunt bărbați și 85 sunt femei; 371 sunt membri ai opoziției, 78 fac parte din majoritate și 84 sunt independenți.
În clasamentul general al regiunilor în care membrii legislativului au fost victime ale încălcării drepturilor omului, pe primul loc se află America (134 de cazuri), urmată de Asia (132 de cazuri), Orientul Mijlociu și Africa de Nord (118 cazuri), Africa (82 de cazuri), Europa (64 de cazuri) și Pacificul de Sud (3 cazuri).
Cele mai frecvente cazuri de încălcare a drepturilor omului ale parlamentarilor se referă la: suspendarea abuzivă și pierderea mandatului de parlamentar; procese și alte proceduri inechitabile; încălcarea libertății de exprimare; amenințări și intimidare.
Comitetul UIP pentru drepturile omului ale parlamentarilor este singurul mecanism internațional destinat protecției și apărării drepturilor omului ale parlamentarilor persecutați. Activitatea sa constă în mobilizarea parlamentarilor din întreaga lume pentru susținerea colegilor care sunt victime ale asasinatelor, atacurilor, actelor de intimidare sau care sunt deținuți ca urmare a opiniilor lor sau a divergențelor politice.
Comitetul este format din 10 parlamentari reprezentând diferite regiuni ale lumii, aleși pentru un mandat de cinci ani.