Vizita oficială în România a delegației Grupului parlamentar de prietenie cu România din Parlamentul Republicii Estonia (16-18 septembrie 2018)
Vizita a avut loc la invitația dlui deputat Bende Sándor, președintele Grupului parlamentar de prietenie România – Republica Estonia.
Din delegația condusă de dna Terje Trei, președintele Grupului, au făcut parte dl Erki Savisaar, vicepreședinte; dl Meelis Mälberg, dl Dmitri Dmitrijev și dna Maire Aunaste, membri.
Delegația a avut întrevederi cu președintele și membrii Grupului de prietenie cu Estonia din Parlamentul României, cu dl deputat Ioan Cupă, președintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, dl deputat Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, dl deputat Octavian Petric, vicepreședintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, precum și cu membri ai comisiilor respective.
La nivelul executivului, au fost organizate întâlniri cu: dl Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale și dl Dumitru Daniel Botănoiu, secretar de stat; dl Sebastian Dănuț Neculăescu, secretar de stat în Ministerul afacerilor externe.
În cadrul convorbirilor bilaterale a fost evidențiată dorința reciprocă de implicare într-un dialog deschis și constructiv pe subiecte de actualitate, determinate de prioritățile agendelor naționale și de viziunile similare și interesele comune la nivel european. A fost evidențiată importanța relațiilor parlamentare bilaterale, care continuă, completează și fructifică relațiile dintre cele două state și poate contribui în identificarea unor noi forme și domenii de colaborare.
Gazdele au mulțumit autorităților din Estonia pentru disponibilitatea de a împărtăși din experiența acumulată pe parcursul pregătirii și exercitării Președinției Consiliului UE (în al doilea semestru al anului 2017) și au prezentat principalele obiective și prioritățile Președinției române a Consiliului UE, din primul semestru al anului 2019.
Pe agenda discuțiilor s-au aflat și teme referitoare la politicile de securitate și rolul NATO și teme ale agendei europene, precum securitatea energetică, politica de coeziune, Parteneriatul Estic. Referindu-se la dosarul Politicii Agricole Comune în contextul cadrului financiar multianual post-2020, partea română a subliniat că țara noastră va urmări obținerea unor subvenții egale cu ale celorlalte țări UE, pentru a veni în sprijinul agricultorilor români, încurajând astfel competitivitatea.
Cu ocazia prezenței în România, oaspeții au vizitat ferma Agroserv Măriuța, din județul Ialomița, unde au avut loc întâlniri cu întreprinzători locali.