Vizita oficială în România a delegației Grupului de prietenie cu România din Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord (28 mai – 1 iunie 2018)
Din delegația Grupului, condusă de dl deputat Bob Blackman, președinte, au făcut parte: dl deputat Drew Hendry, vicepreşedinte, consul onorific al României la Inverness; dna deputat Carol Monaghan, secretar; dl deputat John Grogan, membru. Parlamentarii britanici au fost însoțiți de E.S. dl Paul Brummel, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord în România și de E.S. dl Sorin Dan Mihalache, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.
Oaspeții au fost primiți de dl Călin Popescu- Tăriceanu, președintele Senatului și de dl Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților și au avut întrevederi cu: dl deputat Andrei Pop, președintele Grupului de prietenie omolog și cu membri ai Grupului; dl senator Cristian-Sorin Dumitrescu, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului; dna deputat Biró Rozálya-Ibolya, președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților și dl deputat Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, și cu membri ai acestor Comisii.
La nivelul executivului, delegația s-a întâlnit cu: dna Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României; dna Carmen Dan, ministrul afacerilor interne; dl Teodor-Viorel Meleşcanu, ministrul afacerilor externe; dl Mihai-Viorel Fifor, ministrul apărării naționale; dl Victor Negrescu, ministru delegat pentru afaceri europene; dl Victor Ionescu, subsecretar de stat în Ministerul pentru românii de pretutindeni. De asemenea, parlamentarii britanici au avut o întrevedere cu dl Bogdan Aurescu, consilier prezidențial pentru politică externă.
În cadrul întâlnirilor, au fost abordate teme de actualitate ale agendei bilaterale, cu accent pe contextul european și internațional al relațiilor româno-britanice, și a fost reafirmat interesul pentru consolidarea cooperării interparlamentare, pe fondul evoluției favorabile a relațiilor de cooperare economică dintre cele două țări și al parteneriatului strategic bilateral. A fost evidențiată importanța diplomației parlamentare în intensificarea relațiilor tradiționale de prietenie dintre România și Marea Britanie și în menținerea dialogului politic la nivel înalt. În perspectiva preluării de către România a Preşedinţiei Consiliul UE, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, parlamentarii români și britanici și-au exprimat speranța că negocierile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie vor avea la bază un parteneriat bine calibrat şi puternic, care să conducă la soluții echilibrate, favorabile ambelor părți. Gazdele au subliniat necesitatea asigurării unui tratament echitabil și nediscriminatoriu pentru cetățenii români din Regatul Unit în perioada post Brexit și a respectării, în continuare, a drepturilor cetățenilor europeni la libera circulație, potrivit principiului reciprocității și nediscriminării.
Privitor la provocările actuale de securitate la nivel internațional, s-a subliniat importanța intensificării cooperării dintre statele aliate și consolidarea unității NATO, inclusiv prin schimbul de informații în vederea combaterii terorismului și a atacurilor cibernetice.
Oaspeții au avut discuții cu reprezentanți ai British Romanian Chamber of Commerce, ai Camerei de Comerț și Industrie a României, ai Bursei de Valori București și ai Centrului Național de Securitate Cibernetică CyberInt din cadrul Serviciului Român de Informații și au vizitat o serie de obiective istorice evreiești din București, precum și Căminul de bătrâni Casa Speranței.