Buletin informativ GRUI

Din delegația condusă de Harald Troch, președintele Grupului, au făcut parte deputații Stephanie Krisper, Nico Marchetti, Philipp Schrangl și Georg Bürtstmayr, membri ai Grupului.         

Oaspeții au fost primiți de Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Senatului, și Gabriel-Valer Zetea, chestor al Biroului Permanent al Camerei Deputaților. Delegația a avut convorbiri cu: deputații Rozália-Ibolya Biró, președinta Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, și Ștefan Mușoiu, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, la care au participat membri ai celor două comisii; deputatul Miklós Zoltán, președintele Grupului de prietenie cu Republica Austria din Parlamentul României, și membri ai Grupului; senatorul Vasile Dîncu, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului; senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului.

 

Agenda de discuții a inclus teme prioritare ale cooperării bilaterale România – Republica Austria, cu accent pe aderarea României la spațiul Schengen.         

Partea română a evidențiat îndelungata relație de prietenie dintre cele două țări, care are ca fundament istoria comună, parteneriatul din cadrul Uniunii Europene și strânsa cooperare economică. În context, a fost menționată comunitatea românească din Austria, a doua cea mai mare comunitate de cetățeni străini, care este foarte bine integrată în societatea austriacă și contribuie activ la dezvoltarea țării.

Parlamentarii români s-au pronunțat pentru promovarea unei agende pozitive a dialogului bilateral, în măsură să identifice soluții pentru renunțarea, de către Republica Austria, la blocarea incorectă a aderării României la spațiul Schengen. Au fost prezentate eforturile consistente depuse în mod constant de România pentru îndeplinirea criteriilor de aderare la spațiul Schengen și consolidarea arhitecturii de securitate a Uniunii Europene, într-un context geopolitic dificil, marcat de instabilitate în Bazinul Marii Negre și în Orientul Mijlociu.  A fost subliniată, contribuția României la prevenirea fluxurilor migratorii ilegale și rezultatele obținute pe linia protecției frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Oaspeții au apreciat rolul important pe care îl joacă România în politica externă a Uniunii Europene, confirmat de sprijinul acordat Ucrainei în contextul războiului declanșat de Federația Rusă, și au mulțumit pentru contribuția semnificativă a comunității românești la dezvoltarea culturii și societății în Austria. Referitor la problematica Schengen, delegația austriacă a apreciat că este necesară o analiză extrem de amănunțită a funcționalității spațiului Schengen, dat fiind că acesta nu își îndeplinește rolul proiectat inițial, și au dat asigurări că discuțiile purtate cu interlocutorii români vor fi transmise ministerului de interne austriac.