Buletin informativ GRUI

La lucrări au participat delegații parlamentare din 128 de țări, reprezentanți ai unor adunări parlamentare cu statut de membru asociat sau observator, oficiali din partea ONU și a altor organizații internaționale. Din delegația României au făcut parte deputații Zakarias Zoltán, membru al Biroului Executiv al GRUI și Mirela Elena Adomnicăi, membră a GRUI.

                     

În cadrul ceremoniei inaugurale, care a debutat cu intonarea noului imn al UIP, s-au adresat participanților: președintele Angolei, João Manuel Gonçalves Lourenço; președinta Adunării Naționale din Angola, Carolina Cerqueira; președintele UIP, Duarte Pacheco; reprezentantul special al secretarului general al Națiunilor Unite la Uniunea Africană, Parfait Onanga-Anyanga; secretarul genersl al UIP, Martin Chungong.

La dezbaterea generală din plenul Adunării, cu tema Acțiune parlamentară pentru pace, justiție şi instituții eficiente (ODD 16), deputatul Zakarias Zoltán a reafirmat angajamentul ferm al țării noastre privind realizarea ODD și ambiția de a-și consolida statutul de hub regional pentru coagularea eforturilor și schimburilor de experiență în domeniul dezvoltării durabile. În context, s-a referit la rolul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, înființat în 2017 și aflat sub autoritatea prim-ministrului, având ca obiectiv susținerea și coordonarea implementării, la nivel național, a celor 17 ODD.

Deputatul a menționat că, deși potrivit Institutului Național de Statistică, România a transpus în practică într-un procent de 58,2% Agenda 2030, sunt necesare eforturi suplimentare pentru finalizarea cu succes a acestui proces. În iulie 2023, cu ocazia Forumului politic la nivel înalt al Națiunilor Unite, țara noastră a prezentat cel de-al doilea Raport Național Voluntar (RNV) privind ODD; după realizarea primului RNV, în 2018, România a stabilit cadrul necesar pentru o abordare coerentă și cuprinzătoare a politicilor din sfera dezvoltării durabile, prin adoptarea Strategiei naționale pentru dezvoltare durabilă 2030. În 2022, România a elaborat Planul național de acțiune pentru implementarea Strategiei și a acordat prioritate consolidării guvernanței în domeniu, creșterii gradului de conștientizare prin educație și formare, și promovării principiilor dezvoltării durabile. Referindu-se la ODD16, reprezentantul GRUI a subliniat că România face eforturi constante pentru a dezvolta instituții eficiente și transparente la toate nivelurile și pentru a promova o societătate pașnică și incluzivă. În același timp, a atras atenția că războiul de agresiune împotriva Ucrainei și războiul din Orientul Mijlociu, cu toate consecințele lor, provoacă daune majore și pun în pericol realizarea Agendei 2030 la nivel mondial. Deputatul Zakarias Zoltán a cerut parlamentelor să rămână unite în lupta împotriva terorismului. „Răspândirea organizațiilor teroriste și creșterea numărului de acte teroriste subminează în mod direct menținerea păcii și securității internaționale și pun în pericol dezvoltarea economică durabilă. În încheierea intervenției, reprezentantul GRUI a arătat că Parlamentul României va continua să participe la efortul global de combatere a sărăciei extreme și să sprijine dezvoltarea instituțiilor democratice durabile în țările în curs de dezvoltare, prin împărtășirea propriei experiențe.

Principalele concluzii ale dezbaterii generale se regăsesc în Declarația de la Luanda, adoptată la finalul sesiunii.

Adunarea a adoptat, de asemenea, rezoluția Combaterea traficului de copii din orfelinate: rolul parlamentelor și moțiunea Egalitatea de gen în Adunarea Generală a ONU.
Consiliul Director al UIP a examinat, printre altele, progresele realizate în implementarea noii Strategii a UIP 2022-2026, stadiul pregătirilor pentru înființarea birourilor regionale ale UIP și modalitățile de consolidare în continuare a relației UIP-ONU. La propunerea Comitetului UIP pentru drepturile omului ale parlamentarilor, Consiliul a adoptat decizii referitoare la un număr de 120 de parlamentari din 9 țări, ale căror drepturi au fost încălcate.

În ultima zi a sesiunii, Consiliul Director a ales-o în funcția de președintă a UIP pe Tulia Ackson, președinta Adunării Naționale a Tanzaniei, pentru un mandat de trei ani. Tulia Ackson este cel de-al 31-lea președinte al UIP și îi succede în funcție lui Duarte Pacheco (Portugalia).

În cadrul unei ședințe speciale, Consiliul a acordat Premiul Cremer-Passy parlamentarului Samuelu Penitala Teo, președintele Parlamentului din Tuvalu, în semn de recunoaștere a rezultatelor remarcabile în promovarea obiectivelor UIP referitoare la schimbările climatice.

Pe ordinea de zi a Comisiei UIP pentru pace și securitate internațională au figurat dezbateri privind Inventarul instrumentelor pe care parlamentarii le pot folosi pentru dialog, legiferare, control parlamentar și acțiuni preventive în sprijinul păcii și, respectiv, Rolul parlamentelor în promovarea unei culturi a transparenței, a combaterii corupției și a implicării cetățenilor pentru restabilirea încrederii în instituțiile naționale și internaționale și pentru consolidarea păcii, precum și audierea unor experți pe tema Impactul social și umanitar al sistemelor de arme autonome și al inteligenței artificiale.

În cadrul Comisiei pentru dezvoltare durabilă a avut loc un schimb de opinii pe tema Parteneriate pentru acțiune climatică: promovarea accesului la energie verde, la prețuri accesibile; asigurarea inovării, responsabilității și echității, în pregătirea unei viitoare rezoluții. Membrii comisiei au discutat și despre dimensiunea parlamentară a Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP28), din luna decembrie 2023, și au avut un schimb de opinii cu experți privind Asigurarea securității alimentare mondiale.

Comisia pentru democraţie şi drepturile omului a dezbătut și finalizat proiectul rezoluției intitulate Combaterea traficului de copii din orfelinate: rolul parlamentelor.
Forumul Femeilor Parlamentare și Forumul Tinerilor Parlamentari au examinat și au propus, din perspectiva femeilor și a tinerilor, amendamente la proiectul de rezoluție privind Combaterea traficului de copii din orfelinate. Femeile parlamentare au discutat și despre provocările cu care se confruntă atunci când trebuie să ia o decizie privind cariera politică, cu ocazia dezbaterii cu tema Femeile în politică: a persevera sau a renunța?