Buletin informativ GRUI

Din delegația condusă de deputatul Daniel-Codruț Blaga, președintele Grupului de prietenie, au făcut parte deputații Cristina Trăilă, Nicolae Pavelescu și Oana-Alexandra Cambera, membri ai Grupului.

 

Programul a inclus întrevederi cu: Augusto Santos Silva, președintele Adunării Republicii (parlamentul); Marcos Perestrello, președintele Grupului parlamentar de prietenie Portugalia-România, președintele Comisiei de apărare, și cu membrii Grupului.

Convorbirile au reliefat dinamica ascendentă a relațiilor dintre cele două state membre ale Uniunii Europene și ale Alianței Nord-Atlantice, marcată printr-un dialog politic intens, la cel mai înalt nivel.

Au fost abordate subiecte cheie aflate pe agenda europeană și internațională, cu accent pe evoluția conflictului din Ucraina și pe măsurile ce se impun pentru întărirea Flancului de Est al NATO. Pe parcursul întrevederilor, oficialii portughezi au reiterat sprijinul pe care Portugalia îl oferă României pentru aderarea la spațiul Schengen.

Vizita a reafirmat importanța dialogului parlamentar în dezvoltarea și diversificarea colaborării în domenii de interes comun, precum: educația, tehnologia informației, economia și energia verde. În context, delegația română a adresat Grupului omolog invitația de a efectua o vizită în România.

În plan local, oaspeții au purtat discuții cu Carla Tavares, președinta ariei metropolitane Lisabona, și Filipe Anacoreta Correira, viceprimarul Lisabonei, care s-au concentrat pe un schimb de bune practici privind problematica dezvoltării zonei metropolitane, digitalizarea administrației și alte aspecte de actualitate din perspectiva eficientizării administrative.