Buletin informativ GRUI

Din delegația suedeză au făcut parte Mikael Oscarsson, președintele Grupului, și Magnus Oscarsson, membru.

Oaspeții au avut întrevederi cu senatoarea Cristina-Mariana Stocheci, vicepreședinta Grupului parlamentar de prietenie România-Suedia, și cu membri ai Grupului, precum și cu senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului.

Partea română a salutat înființarea recentă a Grupului parlamentar de prietenie cu România în Parlamentul suedez, a subliniat importanța dialogului parlamentar în dezvoltarea cooperării între cele două state și a propus stabilirea unui calendar susținut de contacte de lucru pe teme de interes comun.

La rândul lor, oaspeții au exprimat deschiderea pentru creșterea susținută a contactelor parlamentare bilaterale și au adresat Grupului omolog invitația de a efectua o vizită în Suedia.

În cadrul convorbirilor au mai fost abordate subiecte referitoare la prioritățile președinției suedeze a UE, în contextul provocărilor geopolitice și economice actuale cu care se confruntă regiunea. A fost evidențiată necesitatea susținerii parcursului european al Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei și s-a discutat despre implicarea celor două state în ajutorarea și integrarea refugiaților ucraineni.

Oficialii români și suedezi au apreciat buna cooperare dintre cele două țări în cadrul Uniunii Europene și și-au exprimat susținerea reciprocă pentru aderarea României la spațiul Schengen și pentru aderarea Suediei la NATO.