Buletin informativ GRUI

La lucrări au participat delegații parlamentare din 120 de țări, reprezentanți ai unor adunări parlamentare cu statut de membru asociat sau observator, oficiali din partea ONU și a altor organizații internaționale (însumând peste 1000 de participanți). 35% dintre parlamentarii prezenți au fost femei, aspect ce confirmă angajamentul de decenii al UIP în privința egalității de gen și a reprezentării femeilor în politică, iar 32% dintre ei au avut vârste sub 45 de ani, rezultat al demersurilor UIP pentru promovarea participării tinerilor în viața politică.

Din delegația parlamentară română, condusă de deputatul Adrian Miroslav Merka, secretar al Comitetului Director al GRUI, au făcut parte deputații Cristina-Elena Dinu și Silviu Nicu Macovei, membri ai Comitetului Director.

La ceremonia inaugurală s-au adresat participanților: președintele Republicii Rwanda,  Paul Kagame; președinta Camerei Deputaților din Parlamentul Rwandei, Donatille Mukabalisa; președintele UIP, Duarte Pacheco; secretarul general al UIP, Martin Chungong. Secretarul general al ONU, António Guterres, a transmis un mesaj video.

În intervenția sa din cadrul dezbaterii generale cu tema Egalitate de gen si parlamente sensibile la dimensiunea de gen: factori ai schimbării pentru o lume mai rezilientă si mai pașnică, deputatul Adrian Miroslav Merka a precizat că niciuna dintre crizele actuale nu este neutră din punct de vedere al genului, ci dimpotrivă, toate aceste crize intensifică inegalitățile existente, accentuând discriminarea de gen. „Este greu de imaginat o societate democratică funcțională și deschisă în absența unei participări efective și depline a femeilor în toate aspectele vieții”, a arătat reprezentantul GRUI. Totodată, a subliniat importanța conștientizării rolului femeilor în viața publică, a formării femeilor pentru a prelua funcții publice și a încurajării acestora să participe la viața politică, aspecte complementare eforturilor de consolidare a statutului lor economic.   

Referindu-se la situația din România, deputatul a arătat că, deși femeile sunt prezente în viața politică, socială și economică, există încă loc de îmbunătățiri în ceea ce privește participarea lor la procesele decizionale. La fel ca alte state, țara noastră trebuie să depășească provocarea reprezentată de anumite perspective culturale și sociale privind rolurile de gen și distribuirea responsabilităților între bărbați și femei. Șeful delegației române a pledat pentru ca statele, organizațiile sau inițiativele regionale și societatea civilă să colaboreze în vederea reducerii decalajului existent încă între discurs și realitate, și a accentuat faptul că parlamentele, în calitate de instituții reprezentative ale cetățenilor, joacă un rol crucial în elaborarea și promovarea unei legislații sensibile la dimensiunea de gen.

Principalele concluzii ale dezbaterii generale se regăsesc în Declarația de la Kigali, adoptată la finalul sesiunii.

Adunarea a adoptat, de asemenea, rezoluția Impulsul parlamentar pentru dezvoltarea locală și regională a țărilor cu niveluri ridicate de migrație internațională și pentru stoparea tuturor formelor de trafic de persoane și de abuzuri împotriva drepturilor omului, inclusiv cele sponsorizate de stat și rezoluția Condamnarea invaziei Ucrainei și, ulterior, a anexării teritoriilor, în apărarea integrității teritoriale a tuturor statelor (punct de urgență).

Consiliul Director al UIP: a examinat rapoartele de activitate ale președintelui și secretarului general ai UIP și situația financiară a organizației în anul 2022; a adoptat bugetul și calendarul de activități pentru anul 2023; a luat notă de progresele realizate în implementarea noii Strategii a UIP 2022-2026; a discutat despre posibilitatea deschiderii unor birouri regionale ale UIP și despre modalitățile de consolidare în continuare a relației UIP-ONU.

Totodată, Consiliul a aprobat acordarea statutului de observator la UIP Adunării Parlamentare a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă și Rețelei parlamentare UNITE pentru sănătate globală.

La propunerea Comitetului UIP pentru drepturile omului ale parlamentarilor, Consiliul a adoptat  decizii referitoare la un număr de 411 parlamentari din 15 țări, ale căror drepturi au fost încălcate.

În ultima zi a reuniunii, Consiliul a acordat Premiul Cremer-Passy[1] parlamentarei Cynthia Lopez Castro (Mexic) și președintelui și membrilor Radei Supreme a Ucrainei (parlamentul), în semn de recunoaștere a contribuției lor remarcabile la promovarea obiectivelor UIP.

Membrii Comisiei pentru pace și securitate internațională au discutat despre Impactul războiului și al atrocităților asupra civililor.

Deputatul Adrian Merka a reafirmat angajamentul României de a acționa rapid, la scară largă și în mod concertat, pentru a răspunde nevoilor urgente de securitate alimentară a milioane de persoane aflate în situații vulnerabile din întreaga lume. Totodată, a reiterat angajamentul țării noastre de a  furniza asistență umanitară imediată, de a consolida reziliența celor aflați în situații vulnerabile și de a dezvolta sisteme alimentare durabile, favorabile incluziunii, în conformitate cu obiectivele Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.

Referindu-se la războiul din Ucraina, deputatul a arătat că „imediat după declanșarea agresiunii militare, Guvernul României a luat măsurile necesare pentru a oferi asistență umanitară tuturor cetățenilor ucraineni care au intrat în țară, în special femeilor și copiilor: cazare, hrană, servicii medicale, cazare pentru studenți, precum și posibilitatea de a se înscrie la școală sau de a-și găsi un loc de muncă”. De asemenea, s-a referit la liberalizarea condițiilor de transport pentru exporturile ucrainene, în special pentru produsele agricole, cu precizarea că, prin porturile sale, România se află în una dintre cele mai bune poziții pentru a acționa ca centru de tranzit și de export.

Agenda Comisiei a inclus și dezbateri pe tema Războiul și schimbările climatice ca factori declanșatori de insecuritate alimentară globală.

În cadrul Comisiei pentru dezvoltare durabilă au avut loc un schimb de opinii privind Acțiunile parlamentare pentru atingerea unor valori negative ale emisiilor de carbon în păduri, în pregătirea unei viitoare rezoluții, și o dezbatere cu tema Reconectarea comunităților locale la economia durabilă și incluzivă pentru atingerea țintelor ODD 8 – Muncă decentă și creștere economică incluzivă și durabilă.

Comisia pentru democrație și drepturile omului a dezbătut și finalizat rezoluția Impulsul parlamentar pentru dezvoltarea locală și regională a țărilor cu niveluri ridicate de migrație internațională și pentru stoparea tuturor formelor de trafic de persoane și de abuzuri împotriva drepturilor omului, inclusiv cele sponsorizate de stat.

Comisia pentru Națiunile Unite a organizat două dezbateri-panel cu reprezentanți ai ONU, respectiv: Răspunsul ONU la creșterea foametei și a sărăciei și Prezența ONU pe teren în sprijinul dezvoltării naționale: cazul Rwandei.

Forumul Femeilor Parlamentare și Forumul Tinerilor Parlamentari au examinat și au propus amendamente, din perspectiva femeilor și a tinerilor, la proiectul de rezoluție privind migrația internațională și traficul de persoane. Femeile parlamentare au discutat și despre modalitățile de promovare a unor parlamente sensibile la dimensiunea de gen, iar tinerii parlamentari au făcut un schimb de bune practici privind acțiunile menite să încurajeze participarea tinerilor la viața politică, inclusiv prin intermediul campaniei UIP Spun „Da” tinerilor în parlament!.

 

 

 

 

 

[1] Premiul poartă numele parlamentarilor William Randall Cremer (Marea Britanie) și Frédéric Passy (Franța), care au fondat UIP în anul 1889.